Новата сграда на „Енергийна академия Европа“ – образец за устойчива постройка

ustoichiva postroika

Новата сграда на „Енергийна академия Европа“ обещава да се превърне в най-устойчивата образователна сграда в Холандия.

Това е нов институт, в който индустрията, образованието и академичните среди обединяват сили, за да работят заедно за по-добри научни изследвания и иновации в областта на енергетиката. За постигането на принципите на изключително устойчивата енергия сградата е разработена със специален дизайн с голям соларен покрив. Застроената площ е 10 000 кв. м. Сградата с изключителен BREEAM рейтинг ще бъде завършена през 2015 г. и ще се намира в комплекса Зернике в Грьонинген.

ustoichiva postroika

Новата сграда е проектирана да вдъхновява иновации, да провокира обмен на идеи, да генерира енергия. Уникалният дизайн показва как една сграда може да постигне оптимално използване на природните елементи земя, вода, въздух и слънчева светлина като основен източник на енергия.

Наклоненият покрив със слънчеви панели ще постиигне възможно най-добрия добив на слънчева енергия. Слънчевите панели обаче не само осигуряват много електричество, а и гарантират максимално естествено осветление. Външният слой с интегрирана фотоволтаика придава на сградата уникален и характерен външен вид, който да привлече вниманието към новаторските принципи в управлението на енергийната ефективност в сградата.

ustoichiva postroika

Откъм северната страна на постройката ще бъдат разположени изследователски области със съответните лаборатории и свързаните с тях работни места. От южната страна пък  ще има зимна градина и зони за преподаване. Помежду тях „двата свята“ се сливат в един голям „енергиен площад“ – оживеното сърце на сградата. Подовете, покрити с естествен материал, ще имат за задача да свързват всички части на сградата. Посредством широки, атрактивни стълбищни рампи потребителите и посетителите ще почувстват естествено желание да поемат по стълбите, вместо да ползват асансьора.

200-метрова вентилационна тръба под сградата използва земята, за да охлажда и нагрява въздуха и водата вътре. Дъждовната вода се използва – за промиване на тоалетните. Вентилацията се захранва от „слънчевата комини“. Слънчевите лъчи се използват оптимално за осветление и производство на енергия. Когато естествените източници станат недостатъчни, резервни инсталации ще се включват в помощ на отоплението, вентилацията и осветлението.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: