pixel

Нов национален стадион

стадион

Източник: stroitelstvo.info

Настоящият проект e за нов национален стадион в гр. София. Той е ситуиран до една от основните пътни артерии на града – бул. „Цариградско шосе“, в близост до Околовръстното шосе. Намира се на 15 минути от летището с кола.

Съвременните тенденции в проектирането на стадиони предвиждат те да се разполагат в крайните квартали на градовете в близост до главни пътища, така че в бъдеще да могат да се разширяват, а не като досегашните – без възможности за това. Съобразно с тях теренът е подбран така, че да имат възможност за бъдещо разширение и превръщането на стадионът в спортен комплекс.

Трибуните са с капацитет от 50 163 места и са разделени на три нива. За тях се използва сглобяема стоманобетонна конструкция. Над тях носещата конструкция на покрива е стоманена. За покритие на стадиона се използват алуминиеви панели и полиакрил. Панелите се захващат с помощта на субконструкция за основната конструкция.

На кота -4.38 са разположени съблекалните за спортистите, пресцентър, офиси и технически помещения.

От първо ниво кота +0.00 се осъществява достъпа до първата трибуна и съответно необходимите за феновете павилиони и тоалетни. Тук се намират също входовете за VIP гостите, пресата и персонала.
На второ ниво кота +4.50 се намира VIP боксовете и необходимите за обслужването им ресторанти, бюфети и санитарните възли.

На трето ниво кота +8.35 са разположени административни помещения, помещения за персонала и ресторантите.

На четвърто ниво кота +12.20 се намира VIP ложата. От него се осъществява и достъпът на редовите посетители до втората трибуна.

Пето ниво кота +16.05 е само за редови посетители. На него се намират тоалетни, павилиони и пунктове за първа помощ.

За обслужването на стадиона са предвидени 3800 паркоместа разделени на паркинг за ВИП гости и спортисти и паркинг за редовите посетители.

В настоящия проект са спазени изискванията за достъпна среда за хората с увреждания. Осигурени са необходимите рампи и асансьори за достъп и са предвидени тоалетни, оразмерени и оборудвани за хора в неравностойно положение.

Стадионът е проектиран така, че да отговори на изискванията за категория 4 съгласно наредбата на УЕФА (UEFA Stadium Infrastructure Regulations, Edition 2010), влязла в сила от 1.05.2010 г., и да осигури неповторимо изживяване за феновете на националния отбор от цяла България.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: