pixel

Нови правила за енергийната ефективност на паметниците на културата предлагат строители и архитекти

KSB

Строители и архитекти предлагат по програмите за повишаване на енергийната ефективност да се изработят специални критерии, които да позволят съхраняване на автентичността на сградите със статут на недвижимо културно наследство. Опазването на историческите здания е от изключителна важност и за целта трябва да бъдат предвидени отделни правила за прилагане на мерки по енергийна ефективност за такъв тип постройки, както и приоритетен достъп до финансиране по различните специализирани програми. Около това становище се обединиха участниците в специализираната кръгла маса, част от Международния форум „Брацигово – Каменният поток на времето“. За трета поредна година браншовите организации събраха бизнеса, експертната мисъл и институциите, за да дискутират приоритетни теми и възможните решения. Събитието се организира от КАБ РК София Област, КСБ и Община Брацигово. От тази година то е под патронажа на Министерството на културата, а към организаторите се присъединиха посолството на Италия, Италианският културен институт и Конфиндустрия в България.

KSB

На специална кръгла маса „Ревитализация и енергийна ефективност на обекти недвижимо културно наследство“ беше обсъден проблемът с липсата на диференциране и приоритетност при подбора на проекти по различни програми на сгради-паметници на културата. Това би било важна стъпка в тяхното съхраняване за поколенията. В момента такива проекти се състезават наравно с останалите и не са конкурентни, тъй като заради спецификите на сградите не може да достигнат залегналите в програмите цели като определен по-висок енергиен клас например, обясни инж. Тодор Андонов от ръководството на КСБ.

KSB

Двете браншови организации имаме готовност да създадем работна група, която да работи върху правилата за обновяване и повишаване на енергийната ефективност на тези така ценни за облика на градовете и за историческото ни наследство сгради, каза арх. Десислава Димитрова – модератор на кръглата маса от КАБ РК София област. Подробна информация ще бъде изпратена до ресорните Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

KSB

На кръглата маса присъстваха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, кметът на град Брацигово Надежда Казакова, председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, председателят на КАБ РК София Област арх. Борислав Владимиров, директорът на НИНКН арх. Петър Петров, зам.-председателят на Конфиндустрия България инж. Пламен Дилков и директорът Мила Ненова, главните архитекти на София Здравко Здравков и на Бургас Тихомир Райчев, експерти от МРРБ, НСОРБ, директорът на Италианския културен институт Мария Маца, изпълнителният директор на Фондация „Български строител“ инж. Николай Николов, представители на научната мисъл и др.

KSB

Конфиндустрия България се присъедини към меморандума за сътрудничество между КСБ, КАБ и община Брацигово. Голямата цел в него е създаване на Международен образователен център за теоретична и практическа подготовка на квалифицирани кадри за извършване на консервационно – реставрационни дейности на обекти-недвижимо културно наследство. Идеята е образователният център да бъде базиран именно в града, носител на историческата памет за великата Брациговска строителна школа, достигнала своя разцвет през Възраждането, чиято най-емблематична сграда е църквата „Св. Неделя“ в София.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: