pixel

Нов луксозен жилищен комплекс в Бистрица

комплекс

Източник: capital.bg

Комплекс върху терен от 30 декара ще се цели във високия сегмент на пазара на жилищни имоти. Инвеститор е „К&К инженеринг“, което в рамките на следващите до шест месеца ще изгради цялата инфраструктура на терена, ще предложи на бъдещите собственици на имоти там да построи техните къщи, а впоследствие ще управлява комплекса. Консултант и ексклузивен агент е специализираното в сегмента на луксозните имоти дружество Unique Estates. Това е първият проект, който стартира след кризата от 2008 г., насочен към клиентите в най-високата част от пазара.

Най-много осем съседи

Целият парцел ще бъде разделен на максимум девет части, като най-малката ще е 2.6 декара, а най-голямата – 10 декара. Комплексът, наречен „Калина“, се намира в с. Бистрица, на слънчев склон на планината Витоша. Концепцията на инвеститора е той да не строи предварително къщи за клиентите си, а да остави собствениците сами да проектират функционално и визуално домовете си по свой вкус, като ги съобразят с общото градоустройствено решение на комплекса. Инвеститорът в комплекс „Калина“ ще има единствено ангажимент към оформлението на общите части и изграждането на инфраструктурата. В случай че някой от бъдещите собственици пожелае, инвеститорът предлага и комплексна услуга, която включва и реализация на инвестицията, като се ангажира това да стане в срок до 18 месеца.

От „К&К инженеринг“ и Unique Estates смятат, че една от основните грешки, които правят инвеститорите в затворени комплекси с претенции за лукс, е строителството на редови къщи върху сравнително малки прилежащи парцели. „Клиентите във високия сегмент не искат да живеят в такава среда“, каза Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. Според нея този проект ще отговори именно на очакванията на тези купувачи.

Земя с концепция

Потенциалните купувачи на практика ще придобиват земя в комплекса. Цената на квадратен метър е 180 евро без ДДС. „Цената, която предлагаме, е за имот с изградена инфраструктура и комуникации“, обясни Весела Илиева. Според представителя на инвеститорите Тодор Кавръков при този проект не става дума за продажбата просто на терен, а за готов продукт – земя с готова инфраструктура и с ясна концепция за проект.

От бъдещите собственици в комплекса ще се изисква да се съгласят с вътрешен правилник, с който инвеститорът иска да гарантира спокойствието на живеещите там. „Всеки собственик ще трябва да се съобразява с ясно определени правила, за да се гарантира спокойствието в комплекса“, допълни Кавръков.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: