pixel

НЕК ще купува енергията, произведена от ВЕИ

energiini

Източник: 24chasa.bg

Крайните снабдители ще продават на обществения доставчик НЕК количествата електроенергия, която са закупили по Закона за ВЕИ по цената, по която са я закупили, решиха депутатите с приемане на второ четене на текстове от Закона за енергетиката.

„С този текст решаваме, че всички онези ВЕИ-та, които бяха построени и включени в системата на електроразпределителните дружества, всяко ЕРП самостоятелно закупуваше произведената енергия от включените към тях ВЕИ-та. Сега казваме, че тази енергия се изкупува от обществения доставчик – НЕК“, обясни председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай.

„Този текст регулира една голяма несправедливост в системата, въведена при предишните управляващи – различните регионални доставчици на електроенергия бяха задължени да закупуват електроенергията от ВЕИ. Това създаваше диспропорции в цялата енергийна система. С този текст се консолидират разходите в системата в обществения доставчик, който от своя страна ще получи достъп до приходи, които да компенсират тези разходи. По този начин ще се гарантира прозрачност на тази система, много ясни правила – кой за какво отговаря, кой на кого, какво плаща и ще се премахнат задкулисните договорки в системата на това ниво“, обясни депутатът от Коалиция за България Куюмджиев.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: