pixel

Фасада, която преосмисля традициите

Cedral

Пипи Дългото Чорапче би се зарадвала: берлинските архитекти от Kny & Weber превърнаха сива сграда във весела вила с черно-бял диамантен мотив. За да направят това, те покриха откритата бетонна фасада на детското заведение с фасадни панели Cedral и поставиха акценти с цветна дограма.

Когато през 80-те години на миналия век на улица „Хубертусщрасе“ 5 в Берлин е построена триетажна детска градина, сградата е считана  за модерна. Почти 40 години по-късно фасадата е покрита с графити. Ъглите са изпочупени, а фугите измити от времето. Това, което някога е било модерно, сега изглежда занемарено и неугледно. Освен това сградата вече не отговаря на съвременните енергийни изисквания. Ето защо през 2016 г. е взето решение да се направят нова фасада, нови дървени прозорци и подобрена изолация и уплътнение на покрива.

Cedral

Външните фасади трябва да придобият енергичен и съвременен вид. Затова архитектите от Kny & Weber предлагат сградата да бъде покрита с фасадни панели Cedral с размери 30×30 cм, изработени от фиброцимент. Панелите образуват диамантена шарка в цветовете синьо-черно и диамант (специално разработен цвят), за да структурират двете сгради, всяка със светъл и тъмен фон. Според Cedral, фасадата преосмисля традиционна облицовка с малки шисти по модерен начин. Освен това тя е издръжлива и лесна за поддръжка.

Снимки: Dennis Neuschaefer-Rube

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: