pixel

Град в Саудитска Арабия вкарва автомобилния трафик под земята

put pod zemiata

Има ли нещо по-лошо от това да живееш в горещ град, в който колите допълнително бълват жега и вредоносни пари? Едва ли – а изглежда така смята и Ерик ван Егераат. Град Унайза в в Саудитска Арабия – също. Градската управа там е одобрила плана на Егераат за построяването на „околовръстен път“ около центъра на града, както и подземна улица.

Ерик ван Егераат е представил план за изграждането на околовръстен път, които опасва центъра на града – регион с площ около 58 хектара. Този еднопосочен път ще има четири платна за автомобилния трафик. Диаметърът на маршрута по направлението изток-запад ще е 800 метра, а диаметърът по направление север-юг ще е 920 метра.

И точно тук става интересно. Заданието включва подземна улица, която минава по направление север-юг и се свързва не само с околовръстния път, но и с голям подземен паркинг. С това проектантският екип се надява да ограничи надземния трафик на превозни средства и да осигури по-добра пешеходна проходимост на града.

put pod zemiata

Работата по изграждането на въпросния околовръстен път вече тече. Междувременно Егераат работи по завършванетона генералния план.

В този план за „ъпгрейд“ на града е включено и решението да се посадят повече палми вътре в центъра на града. Освен, че ще „внесе“ част от околния пейзаж в центъра на града, това ще създаде и благоприятна среда за социални контакти.

Проектът предвижда още изграждането на търговски центрове, жилищни квартали, джамия и мол, който ще има вертикални градини и водопади.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: