pixel

Недостиг за жилища ново строителство в столицата

novo-stroitelstvo

Повишено търсене на жилища ново строителство в София и ограничено предлагане отчитат водещи брокери на недвижими имоти.

„Сделките за ново строителство надхвърлят 50% от общия брой продажби през първите месеци на настоящата година. За сравнение новото строителство формираше едва около 15% от продажбите за периода януари-март на 2015 г.“, отбелязва изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова пред „Труд“.

По думите й средната цена на пазара на имоти ново строителство в София към момента се движат между 1000 и 1100 евро на квадратен метър, а цените започват от 800 и надхвърлят 2000 евро/кв.м.

Тя обясни, че на пазара има много запитвания за покупка на апартаменти ново строителство до 50 000 евро, но в момента трудно може да се намерят подобни оферти, дори за малки апартаменти в добри столични квартали.

Страхил Иванов, собственик на „Явлена“, отчита, че ако жилищният пазар съставлява 85% от общия пазар на имоти в София, предлагането на ново строителство е ограничено – между 10 и 20%.

„Можем да говорим за глад за ново и качествено строителство. На пазара в София определено се усеща, че много купувачи разполагат със свободни ресурси за инвестиция“, коментира Иванов.

По думите му най-търсени в сегмента са източните и южните столични райони – „Дървеница“, „Мусагеница“, „Младост“, „Студентски град“, „Манастирски ливади“.

Млади българи с нарастващи доходи, сигурна работа и заделени пари – това е социалният профил на клиентите, които движат пазара на новото строителство в столицата.

Те търсят тези жилища по няколко основни причини – апартаментите в голяма част от случаите са в комплекси от затворен тип, с осигурени паркоместа, добра инфраструктура, вътрешни пространства, модерна архитектура и денонощна охрана. В тях има много удобства – от фитнес до аптека и детски магазин.

Новото строителство е предпочитано и заради фактора „съседи“ и желанието на купувачите да съседстват с по-млади хора.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: