pixel

Реконструират пречиствателната станция в Златни пясъци

пречиствателна станция

Източник: bnt.bg

Пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“ ще бъде реконструирана и разширена. За това вече има подписан договор.

Съоръжението е изградено преди повече от 25 години, капацитетът му е малък и не може да поеме отпадните води след бума на строителство в комплекса и вилната зона в района.

В момента се работи по дълбоководното отвеждане на пречистените от станцията отпадни води на километър и половина навътре в морето. Години наред заради малкия капацитет на съоръжението нечистотиите, се изливаха на метри от брега. Полагането на тръбите трябва да приключи до началото на лятото.

„Извеждайки ги на 1 морска миля навътре, те по трудно ще достигнат брега. Освен това там морето е по-чисто и самопречисващата способност е по-голяма. То там по-може да се справи с това замърсяване отколкото на 100-200 м от брега“, обясни ръководителят на проекта инж. Златка Танева.

През следващата година трябва да започне реконструкцията и евентуалното разширяване на  пречиствателната станция. Идеята е капацитетът и да се увеличи 6 пъти. Проектът има огромно значение за развитието на туризма. Стойността му надхвърля 48 милиона лева.

По-голямата част от парите са осигурени от европейския кохезионен фонд. Крайният срок за  приключването на реконструкцията е март 2015 година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: