pixel

Жилищата в България са станали по-достъпни

имот

Източник: bnr.bg

Колкото и да не ни се вярва, от началото на кризата в България жилищата са станали два пъти по-достъпни. Това означава, че броят на годините, необходими за изплащането на едно средно голямо жилище само с трудовите доходи на домакинството, намалява повече от два пъти. По най-нови данни на БНБ и Националния статистически институт експерти от МКБ Юнионбанк са изчислили, че ако преди кризата същото жилище се е изплащало за седем години, то днес става за малко повече от три.

Анализите са направени по международни стандарти, използвани в САЩ и Европа, като за достъпно се счита жилище, което може да се закупи и изплати за по-малко от три години и то само с доходите от заплати в едно домакинство. Експертните анализи показват, че намалява и делът на ипотечните кредити в семейния бюджет. Например ако през 2009 г. 43 на сто от парите на едно домакинство са отивали за погасяване на ипотечен кредит, то през 2012 г. това са били само 28 процента. Причините са поевтиняването на жилищата, оттук по-малките размери на банковите заеми и намаляването на лихвите по кредитите. По данни на националната статистика жилищата днес са с 38 на сто по-евтини от ценовия пик на 2008.

Какви са тенденциите на пазара за жилища през тази година? 2013 се очертава като стабилна и спокойна според брокери и инвеститори. Цените на имотите в жилищния сектор ще се запазят както досега. Сделките няма да са повече от предишната година, а кредитирането за покупка на дом ще остане свито. Като друга тенденция на пазара за жилища се очертава и липсата на качествени имоти. В същото време рисковете остават. От една страна, това е нарастването на безработицата, което свива доходите на домакинствата и те не предприемат стъпки за покупка на нов дом. От друга – бавното възстановяване на европейската икономика рикошира и върху българската. Агенциите за имоти прогнозират, че пазарът за жилища през тази година ще остане зависим от развитието на европейската икономика. Защото кризата, както в България, така и в Европа, не може да бъде преодоляна за една година. Още повече че началото на м. г. започна с оптимистична нагласа, която обаче не се сбъдна. Затова анализаторите се надяват, че сделките и цените ще се задържат на нивата от миналата година.

Както през 2012, така и през тази година, най-търсени ще останат жилищата от ниския или средния ценови сегмент. Те са на стойност между 30 и 60 хиляди евро. По-евтините от тези апартаменти са едностайни и се намират в покрайнините на града. Анализите на някои агенции за недвижими имоти показват, че се засилва интересът към тристайните жилища, особено за нуждите на млади семейства с деца. Тенденцията за намаляване на дела на кредитирането при покупката на апартамент остава и през тази година. Жилищният пазар ще бъде доминиран от сделки, при които основният дял от средствата ще бъдат собствени спестявания. Българските домакинства явно се въздържат от допълнителни дългове, разчитат на собствени пари, като ипотечните кредити се вземат като допълваща сума. Този подход на българите е следствие от общата икономическа несигурност.

Намалелите преки чуждестранни инвестиции, които бяха основен двигател на пазара за имоти у нас, също оказват влияние върху новите тенденции. Особено във ваканционните и бизнес имоти, където допреди 3-4 години се изливаха огромно количество капитали. Икономически експерти обаче са оптимисти, че стабилният ръст на средната работна заплата за страната, както и по-ниските цени на жилищата са предпоставка за активизиране на пазара и то основно сред активната част от българите. Защото последните кризисни години, белязани с изчакване и предпазливост, са адаптирали хората със стабилни доходи към новите пазарни условия. Така те отново започват да планират покупката на жилище.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: