pixel

Натурален „климатик“ охлажда чрез теракота и изпаряване

klimatik

Използването на глина за охлаждане е ниско-технологичен метод, познат и използван в продължение на векове. Въпреки, че глината напоследък се явява в модерния дизайн на няколи екстравагантно изглеждащи хладилници, швейцарският дизайнер Тибалт Фавери е изобретил „Студеното гърне“ –  натурален и прост климатик, който използва теракота и силата на изпаряването, за да охлажда чрез ниско-технологичен енергийно-ефективен метод.

Създавайки уреда по време на престоя си в Университета по изкуства и дизайн в Лозана, Фавери заложил на глината като натурален продукт.

„Студеното гърне… е вдъхновено от естествената система за постепенно понижаване на температурата на въздуха по време на процеса на изпаряване“, обяснява дизайнерът. „Въз основа на „био климатизацията“ порестата теракотена повърхност действа като топлообменник; тя абсорбира вода от вътрешната страна и я изпраща към външната повърхност. При контакт с въздуха водата се изпарява. Промяната от течно състояние в газообразно води до охлаждане на обекта и следователно на вътрешната алуминиева тръба , в които въздухът циркулира“.

klimatik

В допълнение към функцията на изпарително охлаждане вътрешната тръба съдържа алуминиеви „охлаждащи филийки“, които се проветряват чрез малък електрически вентилатор. Топлият въздух влиза отдолу чрез широка „уста“ в дъното на гърнето и се охлажда, докато преминава през вътрешността на устройството. Според дизайнера, гърнето изисква съвсем скромна поддръжка – само два литра вода, за да свали температурата на околната среда с 10 градуса Целзий.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: