pixel

Напукани къщи заради АМ „Струма“

автомагистрала

Източник: tv7.bg

Строежът на автомагистрала „Струма“ – един от най-важните инфраструктурни проекти в България, върви с пълна сила. Жители на няколко населени места по протежението на магистралата обаче се оплакват, че пренасоченият заради строежа трафик разрушава републиканската пътна мрежа, която на много места и без друго е в окаяно състояние.

Нещо повече – от вибрациите на преминаващите камиони са се появили пукнатини по стените на къщите в непосредствена близост до пътя.

Сред засегнатите села са Струма, Марино поле, Кулата и Чучулигово. Местните се оплакват от постоянното преминаване на тежки камиони. В село Струма хората смятат, че строителството на автомагистралата е в основата на проблема. Падналият през пролетта на 2012 г. мост също усложнява ситуацията, тъй като алтернативен път няма.

Повечето къщи в село Струма са разположени около пътя. Някои от тях вече са се напукали, вследствие натоварения трафик. В селото ясно личат вече разрушеният асфалт и тротоари. Сега страховете на хората са свързани с водопровода, който не се намира на голяма дълбочина и е застрашен от аварии.

Жителите на засегнатите села са писали до почти всички институции. До момента нямат отговор отникъде. Готови са обаче на всичко, за да защитят от разрушение къщите си.

Инженер Лазар Лазаров от агенция „Пътна инфраструктура“ гостува в студиото на „Добро утро, България!“, за да представи позицията на институциите по проблема. Той обясни, че поради строежа на автомагистралата, се е наложило трафикът да бъде пренасочен по обходен маршрут. Това е път от републиканската мрежа, в който за последните няколко години са налети милиони за поддръжка и разширяване.

Инж. Лазаров съзря редица нарушения и прокопавания в републиканския път, които, по неговите думи, са направени в нарушение на закона. Той заяви, че незабавно ще бъде назначена проверка и там, където бъдат установени незаконни строежи, те ще бъдат премахнати.

Репортерът Деян Колев се срещна с жители на засегнатите села и с трима от кметовете на населените места. Те отново потвърдиха, че трафикът на тежкотоварни камиони разрушава къщите им и застрашава водопроводната система на селата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: