pixel

30 милиона лева се отпускат за детски градини

детска градина

Източник: focus-news.net

30 милиона лева ще бъдат отпуснати допълнително за основен ремонт и за изграждане на детски ясли и нови детски градини. Средствата ще бъдат отпуснати по бюджетите на общините Бургас, Плевен, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Столична община. Това беше решено на заседание на Министерски съвет днес, предаде репортер на Агенция „Фокус”. С предоставените средства от централния бюджет се осигуряват 15% от недостига на места или общо нови 2 100 места в детските градини и детските ясли.

Предвижда се изграждането на 19 нови детски градини, а допълнително ще се извърши и ремонт на 15 такива, каза министърът на финансите Симеон Дянков. Това е първа стъпка в бюджет 2013 г. Такива средства ще бъдат заложени и в бюджета за 2014 г.

„Всяка година сме изчислили, че ако за 4 поредни бюджета държавата дава допълнително над финансирането от общините, за 4 години ще изчезне напълно дефицита на места в детски ясли и детски градини, който всяка година се появява в големите градове” – каза Дянков.

Разпратени са писма и към кметовете на други населени места, за да се установи какви са нуждите от нови детски ясли и детски градини, посочи финансовият министър. В Столична община ще бъдат изградени 8 нови детски градини.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: