Най-високата дървена сграда в Северна Америка

durvena sgrada

Най-високата дървена сграда в Северна Америка отвори врати в Принс Джордж, Британска Колумбия. 96-метровата сграда, наречена Център за дървени иновации и дизайн (WIDC), е витрина на модерните нововъведения в строителството с дърво. Тя ще служи като дом на програмата за дървесен инжернеринг при Университета на Северна Британска Колумбия. Архитектът на WIDC Майкъл Грийн е съчетал простота и иновации, за да създаде сграда, която изглежда като лесно повторяема алтернатива на стоманата и бетона.

durvena sgrada

Проектът официално е открит на 31 октомври 2014 г., реализиран в рамките на бюджета и и времето, определени първоначално. Това доказва, че дървената конструкция може да служи като функционален и надежден вариант за устойчиво строителство. WIDC се простира на 51 000 квадратни метра и има осем етажа – шест етажа, мецанин и мансарда. По-ниските етажи са заети от Университета на Северна Британска Колумбия, по-горните етажи ще бъдат стопанисвани от правителството и организации, свързани с дървопреработвателната индустрия, съобщават greentech.bg.

Според Майкъл Грийн, „дизайнът включва проста, „суха“ структурата от системно интегрирани CLT подови панели, колони и греди и стени от масивно дърво“.

Материалът за сградата включва ела, кедър, бучиниш, бор, смърч.

durvena sgrada

gfdgf

durvena sgrada

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: