pixel

Алуминий – специалният материал

aluminium

Алуминият е интересен материал в архитектурата. Независимо дали става дума за вътрешна или външна употреба, за фасада или за алуминиева врата и прозорец, това е материал, който носи със себе си много предимства. Но защо алуминият става все по-интересен? Някои от аргументите са изброени по-долу.

Защо да използвате алуминий?

Използването на алуминия като строителен материал има определена традиция, но не всеки знае това. В ежедневието първото нещо, което идва на ум на хората, които не се интересуват от архитектура или занаяти, е алуминиевото фолио. Малцина се сещат за изолация с алуминий или дори за фасади, прозорци или врати, изработени от този материал. Въпреки това, в сравнение със стоманата той е два пъти по-лек при същата здравина и следователно е идеален за лекото строителство. С две думи: не само новото строителство на къщи печели от използването на материали от алуминий. Прозорците от индустриален тип например често се използват за модернизиране на исторически сгради. Ако трябва да се запазят характерните форми, има и специални профили. Следователно няма ограничения по отношение на обработката, външния вид и възможните приложения.

Фасади от алуминий

Алуминиева фасада, евентуално съчетана с алуминиев прозорец, алуминиева балконска врата или алуминиева врата за вътрешен двор, е интересна идея за дизайн на къща. Фасадните системи отдавна се използват предимно за изграждането на остъклени фасади на сгради. Могат да се видят най-вече в банки, хотели, но също така и в публични институции, административни сгради, автокъщи и т.н. Те се използват и при редица пространствени конструкции, които имат за задача да осветяват вътрешността на сградата. Всичко зависи от атмосферата и удобството на потребителя. В съвременната архитектура обаче, те играят все по-важна роля и в специални варианти са подходящи за строителство на частни къщи. Особено популярна е т.нар. система от типа колона-греда. Тя се предлага с различен дизайн и повишена топлоизолация. Визията се определя от вертикални и хоризонтални линии, като съществува и т.нар. полуструктура, комбинация от двете. От само себе си се разбира, че в такава фасада могат да се вградят и врати и прозорци от алуминий. Изпълнени са всички специфични изисквания по отношение на естетиката и, разбира се, всички технически параметри.

aluminium

Алуминият като композитен материал

Никой не трябва да си въобразява, че алуминият се използва под формата на алуминиевото фолио, споменато в началото. Достатъчно е алуминият да е послужил за основа, за да говорим напр. за алуминиева фасада. Чистият алуминий, свръхчистият алуминий и различните сплави понякога имат якост, сравнима с тази на стоманата. Възможни са и комбинации с дърво и пластмаса, както и със стъкло (прозорци). Що се отнася до прозорците и вратите, има конструкции с топлоизолация и без такава. По принцип се използват иновативни материални и технически решения, които са идеални например за изграждане на енергоспестяваща къща или за строителство на пасивни къщи.

Прозорци и врати

Възможно е изпълнението на прозорец от дърво-алуминий или от пластмаса-алуминий. От алуминий може да се направи и врата. Както при вратите, така и при прозорците особено интересни са така наречените панелни варианти поради най-добрата топлоизолация. Освен това те спестяват разходи за отопление през зимата. Най-често използваните системи за отваряне са едно- и двуосните. При вратите за вътрешен двор има възможност за вариант с повдигане и плъзгане. За конкретни алуминиеви фасади са възможни и прозорци с люлеещо се крило или такива, които се отварят само навън. Противовзломните конструкции и прозорците със системи за димоотвеждане са допълнителни опции за идеално архитектурно използване на алуминия. Пожароустойчивите и димозащитните врати също спадат към тази категория. Възможните решения са много. Всеки потребител може да проектира по свой вкус алуминиевите врати, прозорците и целите фасади.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: