pixel

Най-голямата в света електроцентрала със слънчева енергия заработи

солар

Най-голямата в света електроцентрала с концентрирана слънчева енергия започва да произвежда електричество тази седмица, след като един от нейните блокове се синхронизира с електрическата мрежа за първи път.

Ivanpah е 392MW електроцентрала, построена от BrightSource Energy и NRG Solar. Нейната система работи чрез насочване на слънчевата светлина от стотици огледала върху централна кула, в която се помещава съд, пълен с вода. Концентрираната светлина нагрява водата, докато тя се превърне в пара, след което парата задвижва на турбина, която произвежда електричество.

Ivanpah, за която се предвижда да бъде напълно завършена до края на тази година, ще извърши подобни „тестове“ и за втория и третия си блок. Когато бъде завършена, тя ще бъде в състояние да захранва 140 хиляди жилища, осигурявайки им енергия по силата на споразумение за изкупуване на зелена енергия с местното ЕРП.

BrightSource е съсобственик на проекта, който бе лицензиран през 2010 г. и който получи 1,6 млрд. долара заем от Министерството на енергетиката. Google е инвеститор в проекта и е допринесла за неговата реализация с общо 168 милиона долара през 2011 година.

Сега BrightSource се планира още по-голям проект – 500MW електроцентрала на име Palen Solar, която се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2016 г.. Проектът вече се сблъска с протестите от местните жители в пустинята Мохаве, които са загрижени за светлинното замърсяване и увреждането на местните птици.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: