pixel

Китай иска да инвестира в изграждането на автомагистрала „Черно море

магистрала черно море

Китай проявява интерес да инвестира в изграждането на автомагистрала „Черно море“. Това съобщи на конференция изпълнителният директор на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ Асен Антов.

На този етап намерението на Китай няма развитие поради редица особености на националното и европейско законодателство. Средствата, които са готови да вложат са от кредитната линия от 100 млрд. долара в страните от Централна и Източна Европа, обясни Антов.

През март премиерът на Катар шейх Хамад бен Джасем бен Джабер Ал Тани заяви, че страната също има интерес да инвестира в няколко инфраструктурни проекти в България.

Сред тях бе изграждането на автомагистрала „Черно море“.

Автомагистрала „Черно море“ трябва да свързва градовете Варна и Бургас, като се движи панорамно покрай Черно море.

Тя е част от паневропейски транспортен коридор 8 (Дуръс – Тирана – Скопие – София – Бургас – Варна). Общата дължина на участъка Бургас-Варна е 103 км.

Парите за пътни проекти за следващия програмен период са крайно недостатъчни. Единствена алтернатива са публично-частните партньорства, с които например може да бъде завършена АМ „Хемус“, коментира още Асен Антов.

Той обясни, че транспортната инфраструктура може се прави през Закона за концесиите. Това е метод, прилаган в другите европейски държави, който може да бъде приложим и у нас, отбеляза Антов.

„У нас има устойчиво, макар и невярно твърдение, че концесията е свързана с директни плащания на строителите на инфраструктурата. Това обаче е само един от трите възможни начини за плащане. Вторият начин е чрез таксуване на преминаващите, а третият – плащане за наличие на инфрструктура“, обясни Антов.

Той посочи, че по предварителни изчисления за 10-15 хил. коли годишно хипотетичните такси биха били в рамките на 15 до 20 лева на отсечка от 100 километра.

„Това е недопустимо висок размер и потребители на тези услуга няма да има. Само магистрала „Тракия“ може да работи по този модел, защото там натоварването е над 23 хил. автомобила годишно“, допълни ръководителят на дружеството.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: