pixel

Фирми настояват за подмяна на старите асансьори

асансьори

Източник: cross.bg

Нова наредба е на път да изостри отношенията между хората, живеещи в блоковете и кооперациите, както и да бръкне по-дълбоко в джобовете ни. Става дума за предложението на няколко фирми-вносителки на асансьори, които настояват от догодина всички асансьори, чийто експлоатационен срок е минал 20 години, да бъдат заменени с нови, за сметка на живеещите в сградата. Мотивът – старите асансьори са опасни и консумират повече ток, предаде Нова TВ. От промените в наредбата ще бъдат засегнати над 120 хиляди жилищни блокове у нас.

Компаниите предлагат семействата да закупят съоръженията на разсрочено плащане за 15-20 години. Така ще дават по 20-30 лева всеки месец .

Освен ползвателите, срещу новото предложение скочиха и асансьорните техници, защото повечето от тях ще останат без работа. Фирмата, която ще монтира новите подвижни съоръжения, сама ще отговаря и за поддръжката им.

Техниците излязоха с общо предложение до Националната агенция по метрология и стандартизация да бъдат приети само тези промени в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите, които не натоварват финансово живеещите в блоковете и кооперациите.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: