Надпревара за реконструкцията на площада пред НДК

ndk

Общо 15 компании и консорциуми искат да се заемат с преустройството на парка пред Националния дворец на културата. Официалното отваряне на офертите на участниците в обществената поръчка за реконструкцията се състоя в четвъртък ( 9 януари) в сградата на общината, а имената на участниците бяха съобщени на Investor.bg от пресцентъра на ведомството.

Следните фирми са подали офертите си за участие: консорциум „ПСТ НДК 2014“, „СК -13 Пътстрой“, обединенията „Красива София“ и „Красива столица“, „Мега пътища 2014“, „ББС НДК“ и „Цветомания София“, „ТТХ-РБ Озеленяване София“, „Естетика 2014“, „София сити строй 2014“ и „Лирекс БГ Сектрон“. Самостоятелно участват фирмите „Водстрой 98“, „Про-Планст“, „Водоснабдяване и канализация“ и „Полид“.

Проектът, който е на обща стойност 14,3 млн. лева, се финансира частично от оперативна програма „Регионално развитие“, откъдето ще дойдат близо 5 млн. лева. Останалата сума е от бюджета на общината.

Процедурата е разделена на пет обособени позиции, които включват инфраструктура, паркоустройство, водни площи, обществени тоалетни и видеонаблюдение. Всеки участник имаше право да кандидатства само по една от тях.

Според условията ще бъдат избрани икономически най-изгодните оферти, като най-висока тежест в случая има цената – 60%. Останалите критерии са за техническо изпълнение с тежест 30% и срок за отстраняване на дефекти – 10%.

Срокът за изпълнение на проекта е една година след подписване на договорите с избраните компании.

Една от големите реконструкции включва фонтана в подлеза на НДК, водните каскади пред сградата и всички чешми в близост до НДК.

Предвижда се и подмяна на 67 декара настилки с изграждане на нови алеи и пътеки, като вече изтритите очертания на велоалеята с дължина 1,2 км също ще бъдат възстановени. Осветлението в парка ще бъде сменено също, а освен него ще бъде подменено и това по ключовите булеварди и улици, намиращи се край националния дворец – булевардите „Патриарх Евтимий“, „Витоша“, „Пенчо Славейков“, „България“, „Фритьоф Нансен“ и улиците „Шандор Петьофи“, „Баба Неделя“, „Д-р Христо Стамболски“.

Към поръчката не е включен паметникът „1300 години България“, тъй като за него е предвиден отделен проект. Сумата за неговото реконструиране е част от общата сума, предвидена за ремонт на мястото пред националния дворец.

Източник: investor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: