pixel

Мостът Видин – Калафат е пред финал

мост

Източник: vestnikstroitel.bg

Два дни продължиха изпитанията за натоварване на моста Видин – Калафат, съобщиха от информационния център на испанската фирма FCC, изпълнител на проекта за изграждане на пътното съоръжение. Резултатите са повече от добри – апаратурата отчита с 30% по-висока здравина от предвидената по проекта. Пробите са извършени от експерти на испанската компания „Теса“.

Поведението и рискът на връхната конструкция са наблюдавани при високо натоварване – по пътната плоча едновременно са преминали влак с вагони с трошен камък и тирове с тегло 30 тона. Проследено е евентуалното провисване и завъртане на конструкцията. Извършени са и проби за движение по жп линията с различни скорости – 5, 30 и 70 км в час. Резонансните явления са проверени на 3 места – при жп естакадата, в участъка над плавателната и над неплавателната част на Дунав. Апаратурата е отчела 80% от предвидените показатели за трептене и вибрация. Показаните резултати дават основание за издаване на акт 14, с който мостът може да влезе в експлоатация. В момента се извършват последните довършителни работи – полагат се настилки, монтират се парапети, поставят се видеокамери за наблюдение, сигнални знаци.

Очаква се мостът да бъде открит официално на 14 юни. Същия ден в отсрещния румънски град Калафат ще се състои среща на премиерите на България и на Румъния. За нея пристига и еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хан.

Изграждането на моста започна на 13 май 2007 г. с тържествена първа копка. Същинското строителство обаче стартира една година по-късно. След международен търг за изпълнител бе избрана испанската фирма FCC. Инженер по условията на FIDIC стана консорциум между френската компания „Инжероп“ и британската „Хай пойнт Рендел“. Връхната конструкция на моста – вантова стоманобетонна, е изградена по балансиран конзолен начин, уникален за България. Тя позволява гъвкавост и издръжливост на вибрации и земетресения. Дължината й е 1971 м при отвор 180 м. Основите на моста лежат на 80 м под дъното на Дунав. Съоръжението има две автомобилни платна и жп линия между тях. Има алея за велосипедисти и за пешеходци, както и коридор за движение на обслужващия моста персонал.

Според договора, сключен между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и фирмата, спечелила търга за изпълнител, цената на моста е 100 млн. евро. Тя обаче беше повишена с 30%. 125 млн. евро е първоначалната стойност на обектите, включени в прилежащата инфраструктура на моста. Заедно с румънската част от инфраструктурата общата сума за изграждане на съоръжението се приближава до 300 млн. евро. Средствата са осигурени от програмата ИСПА на ЕС, заем от Европейската инвестиционна банка за възстановяване и развитие и бюджетите на България и Румъния. Първият автобус, който ще премине по моста от Видин към град Крайова, вече продава билети за 14 юни.

Виадуктът осигурява бързо движение на хора и товари по паневропейския транспортен коридор № 4. Съществено отваря и пътната мрежа на България за интеграция с европейската.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: