pixel

Строят втори Taдж Махал в Дубай

Тадж Махал

Източник: novinar.bg

Емирството на Дубай обяви, че ще изгради реплика на индийския мавзолей Тадж Махал. Стойността на внушителния проект е 1 милиард долара.

Комплексът ще се казва Тадж Арабия и ще бъде значително по-голям от оригиналния монумент, символ на безкрайната любов. Той ще включва хотел с 300 стаи, магазини, големи търговски площи, обяснява строителният предприемач Арун Мехра. По думите на президента на Link Global Group „Новият град на любовта” трябва да бъде готов до 2014 г.

В комплекса ще бъдат включени още умалени копия на Айфеловата кула, пирамидите на Египет и Великата китайска стена. Създателите й се надяват тя да стане глобална дестинация за двойките, желаещи да сключат брак. Арун Мехра допълва, че новият комплекс също ще бъде символ на любовта, но ще включва съоръжения, които ще „капсулират” красотата на живота, любовта и романтиката, смесени в традиционния архитектурен стил.

Идеята за мегапроекта се е появила преди години. Изпълнението обаче е било отложено, след като Link Global е била засегната от глобалната икономическа криза.

Оригиналният Тадж Махал се намира в северния индийски град Агра. Той е част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Комплексът е построен преди повече от 350 години от моголския владетел Шах Джахан като храм в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Монументът е изграден в продължение на 20 години. Въпреки че централната сграда с известния си бял купол е най-популярният образ на Тадж Махал, съоръжението представлява много по-голям комплекс от функционално свързани сгради. Целият мраморен мавзолей се намира на брега на река Ямуна. Някога е бил известен като „сълза на бузата на времето“.

Реплики на Тадж Махал има в Китай, Бангладеш, САЩ и др.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: