pixel

Мобилно еко жилище за 22 400 EUR (ВИДЕО)

 Xiglu

Източник: fakti.bg

В испанския град Алмерия създадоха нов формат на екологично жилище – Xiglu, наподобяващо традиционното иглу. Площта му е 32 кв. м и разполага с всички удобства, които има едно традиционно жилище. „Конструкцията е лека – може да се събере с ръце и да се транспортира лесно. Пилотното иглу го изградихме в рамките на четири дни и половина, но целта ни е да съкратим срока до три дни.”, разказва един от създателите на Xiglu Хавиер Седухо.

Цената на екожилището е 22 400 EUR, или 700 EUR/кв.м. Цената може да варира в зависимост от климатичните условия в региона, в който ще се намира, както и допълнителните екстри, желани от клиента. Проектът е разработван в рамките на 24 месеца.

„Xiglu отговаря на всички технически стандартни за жилищна сграда и може да се регистрира като движимо или недвижимо имущество в зависимост от изискванията на клиентите”, обяснява един от създателите на еко апартамента.

Всеки, който иска да разгледа на живо екожилищата, може да го направи в къмпинг Los Escullosa, разположен в природен парк Кабо де Гета в Алмерия.

През последните години е все по-модерно да се разработват проекти за екожилища в различни държави. Така например, във Великобритания предприемачи създадоха енергоефективни къщи. Цените в екоселището варират от 162 400 EUR за имот с една спалня до 481 200 EUR за къща с пет спални.

Още по-грандиозен проект се опитват да реализират шведите. Амбицията им е да превърнат Гьотеборг в екологичен мегаполис. За целта ще бъде извършена мащабна реконструкция на централната градска част като ще се внедрят най-съвременните екологични технологии. Покривите на къщите ще бъдат оборудвани със слънчеви батерии и вятърни турбини, а други – превърнати в градини.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: