pixel

Младежи се борят за приза най-добър строител в националното състезание

ytong

Партньорът на инициативата – Ксела България, осигурява на участниците материали Ytong, както и възможност за обучение

Най-добрите млади строители от цялата страна ще премерят сили, знания и умения в зидането, шпакловането, боядисването и още редица дисциплини на 25 април в Пловдив. Всички те ще се борят за приза „Най-добър млад строител”, който е част от Националното състезание по професионално направление „Строителство”.

В големия финал на надпреварата ще участват осем отбора по два участника – момчета и момичета, от цялата страна в Панаирната палата №3 в Града на тепетата. Конкурсът е организиран от Министерството на образованието и науката, а основен партньор на конкурса е компанията Ксела България. Състезанието се провежда под егидата на Камарата на строителите в България.

Целта на състезанието, което премина през два кръга в цялата страна преди финалната си фаза, е да помогне на участниците да приложат на практика знанията си, придобити в професионалните гимназии, да натрупат опит, както и да покажат, че владеят основни за строителството принципи като трудова дисциплина и етика, комуникативност и работа в екип. Учебните заведения, които са решили да се включат получават възможност да мотивират възпитаниците си и да им осигурят изключителна извънкласна дейност.

Самата надпревара е в четири дисциплини, които са разделени на няколко части. Освен задължителната теоретична част, участниците ще трябва да демонстрират и практически умения в различни аспекти на строителството. В рамките на няколко часа гимназистите ще работят с висококачествени продукти, а задачите им ще включват зидане с блокчета клетъчен бетон Ytong, , работа с гипсокартон, боядисване и нанасяне на мазилка, облицовка с фаянсови плочки и др. Системата за оценяване е точкова, а съдии ще са някои от най-добрите професионалисти в бранша.

Заелите първите места ще получат и много материални награди, но за организаторите най-важното за бъдещите строители ще са опитът, контактите и самото преживяване.

Ксела от години подкрепя професионалното образование в страната като редовно организира семинари и демонстрации в професионалните гимназии.

Ytong в България

Производство на Ytong в България започва през 1994 г. Ксела България ЕООД, част от Xella International, е единственият производител на продукта у нас. Ytong се произвежда от екологично чисти суровини – пясък, варовик, гипс и вода. Производствената технология е ориентирана към снижаване на енергоемкостта и допринася за запазване на екологичния баланс на планетата. Ytong е подходящ за жилищни, административни, индустриални и селскостопански сгради.

 Multipor се произвежда в Германия от 2004 г. и за този период са изолирани повече от 4 млн. кв.м площ. 

През Септември 2012 г. Ксела България започна производство на новите минерални топлоизолационни плочи Multipor в завода на фирмата в гр. Добрич като това е единствената производствена база в света, освен заводите в Германия. Новите топлоизолационни плочи Multipor съчетават в себе си свойства, непостижими от никой друг изолационен материал – твърда структура, пожароустойчивост и паропропускливост. Новият материал е подходящ за вътрешни и външни изолации, както и за изолация на тавани на подземни помещения и гаражи. За производството на минералните плочи се използват само екологично чисти суровини при нисък разход на енергия.

Xella International GmbH е една от най-големите компании за строителни материали на немския и европейския пазар със седалище в Дуисбург, Германия. Xella International осигурява работа на над 6 700 сътрудници в 90 завода в 19 страни по света.

Xella International продължава да разширява своята дейност, като заводи за производство на Ytong вече са открити и в близост до Москва, Пекин, както и в Мексико.

Източник: Ytong

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: