pixel

Министър Павлова: Несебър е държава в държавата

несебър

Източник: 24chasa.bg

„Несебър отдавна е държава в държавата. Много изненадващо беше, че в тази община, ако я сравним със София, има двама главни архитекти“ – коментира пред TV7 скандала, наречен „Дюнигейт“, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Повод за това даде повдигнатото обвинение на кмета на Несебър Николай Димитров и на главния архитект на общината Валентин Димов.

Прокуратурата ще каже кой е виновен по скандала. Проверката на ДНСК показа, че има строителство върху терен, който най-вероятно е дюни.

„Ние сме спрели това строителство. Там беше предвидено да бъдат изградени 122 еднофамилни жилища, изключително голям обект близо до плажа“, припомни министър Павлова. По думите й това е урбанизирана територия, нов квартал на Несебър, който е изцяло застроен върху така наречения горски фонд, с променено предназначение.

„Ние сме сезирали компетентните органи и сме санкционирали с 5000 лв. главния архитект, който е издал разрешението за стоеж, въпреки че липсват технически документи, няма и потенциал за връзване към ВиК и ток“.

„Ние сме наложили вече 4 глоби. Аз винаги съм си мислила, че глобяваме един човек и останах много учудена, когато разбрах, че сме глобявали двама души. Друг факт е, че проектантът на всички строежи по Южното Черноморие е един и същ човек. В изминалите години и прокуратурата е обявявала, че всички сделки са законни. Комисиите са връщали много земи, буквално на брега и пясъка, но по документи това не е бряг и не е пясък. Съдът и прокуратурата са потвърждавали, че това е така“, разкри Павлова.

В Несебър се строи под кота нула и се укрепва свлачище… Единствено прокуратурата може да спре този строеж. Същото важи и за плажа „Корал“.

Според регионалния министър е голяма загадка защо община Несебър, която е сравнително малка община, има двама главни архитекти.

В същото време скандалът с базата на НСА там продължава. Ние върнахме едно преотреждане за строеж, но според прокуратурата там няма бряг и пясък, коментира още Лиляна Павлова.

По отношение на инфраструктурата, тя уточни, че през 2013 година ще бъде пуснат Лот 1 на магистрала „Струма“, който ще е до Дупница. Това ще стане на първи юни. Веднага след това започва и строителството на Лот 2, който ще бъде от Дупница до Благоевград.

По магистрала „Хемус“ също текат строителни дейности. В София ще се направи връзката й директно със столицата. Приключваме участъка Шумен – Белокопитово от „Хемус“. Започва строителството на трилентовия път Русе-Шумен. Магистрала „Тракия“ ще е готова за летния сезон. Продължава работата по магистрала „Марица“, каза още Павлова.

„Започваме строителство и на пътища северозападна България, където последните години не се е случвало такова нещо“, обеща Павлова.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: