pixel

Кораб изтегля тръбите за “Южен поток” от тунели под плажа

южен поток

Четирите тръби на „Южен поток“ ще бъдат положени в 4 тунела на 20 м под българския плаж при Варна.

От тунелите тръбите ще бъдат изтегляни на кораб, от който ще се полагат на дъното на морето. Това стана ясно вчера на пресконференция на „Южен поток транспорт“ за доклада за ОВОС – компанията, която ще е собственик на тръбите в морския участък.

Микротунелите ще се правят от пробивни машини и хората на плажа Паша дере дори няма да разберат, че това се прави. Те ще виждат само един кораб в морето. Възможно е по време на строителството на тунелите да бъде ограничен за известно време достъпът до онази ивица на плажа, под която се пробиват. Тя ще е към 30 м. Строителството на тази част на газопровода ще започне през второто тримесечие на 2014 г., казаха от компанията. Изпълнителят ще бъде насърчаван да наема български фирми и работници.

Тунелите ще бъдат с диаметър от по 2,4 м, общата им дължина е 1 км. 400 м от тях са в морето на дълбочина 12 м. До промяна в технологията и до тунелите се е стигнало заради притесненията на местните жители, каза Андрей Фик, технически директор на компанията „Южен поток транспорт“.

Тръбите за газопровода ще се заваряват на кораба и ще се пускат на дъното като конец. Скоростта на строителството е 2-3 км на ден. Огледани са пристанищата във Варна и Бургас, които да приемат тръби и съоръжения за газопровода.

Морският участък на българска територия е върху 233 км, от които 23 км са в териториални води, а около 3 км са на сушата.

Първата от четирите тръби трябва да е положена по дъното на Черно море до края на 2015 г. Най-дълбоката част по трасето от Русия до България е 2200 м. Предвижда се газ да потече през януари 2016 г., а пълният капацитет да бъде достигнат в края на 2017 г.

След тунелите по сухоземната част ще се копаят изкопи и тръбите ще се полагат в тях. Трасето ще преминава най-близко на 2 км от населени места. Ще се слагат шумозащитни бариери и шумозаглушители.

Газопроводът преминава през три защитени зони, за които има оценка на въздействието. Сервитутът на тръбата е 60 м и ще се наложи по него да се секат дървета. Компанията обаче е поела задължение да залеси на друго място, а по трасето на газопровода ще се насадят храсти.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: