pixel

Конгрес за етажната собственост

etajna sobstvenost

На 28-и ноември в „Радисън Блу Гранд Хотел” в столицата ще се проведе първата конференция в България, посветена на проблемите на етажната собственост –  1-ви международен конгрес „Управление на етажна собственост: Възможност за предприемаческо и социално развитие 2014”. Конгресът е предназначен за домоуправители, професионални фирми за управление на етажна собственост, юристи, доставчици на услуги за сгради (саниране, почистване, енергийна ефективност и други), банки и застрахователни компании, държавна и общинска администрация, университетски преподаватели и други.

Специално за събитието ще пристигне и официална делегация от най-голямата асоциация на управителите на етажна собственост с над 8000 членове в Италия – ANACI, които ще споделят опит и добри практики с българските си колеги и ще обсъдят възможности за сътрудничество. Основен спонсор на събитието е италианската компания Duferco Energia, които ще представят и презентация на тема „Възможности за спестявания чрез зелена енергия”.

В програмата на конгреса е включена специална интерактивна част, в рамките на която ще бъдат обособени 4 тематични кръгли маси, на които ще бъдат дискутирани различни аспекти на управлението на етажната собственост – „Правна”, „Професионална квалификация и образование”, „Енергетика и енергийна ефективност”, „Услуги за управление на ЕС”.

Проблемите на Етажната собственост касаят една голяма част от населението на България. Поради пропуски в законодателството, слаб контрол от страна на институциите, безотговорност на домоуправители и живущи и липса на достатъчно информация, често се стига до инциденти, причинени от лошо състояние и непрофесионално управление на сградния фонд, съобщават fakti.bg.

Поради тези причини през последните години пазарът на професионални услуги непрекъснато расте. Според проучване на Асоциация управление на етажна собственост България, въпреки че в момента едва 5% от сградите в режим на етажна собственост се управляват от професионални домоуправители, все повече собственици ще се обръщат към професионални фирми за управление на етажна собственост услуги и през следващите години този процент рязко ще расте.

Председателят на УЕСБ г-н Марио Понте притежава дългогодишен професионален опит в управлението на етажна собственост в  Италия, а в последната година и в България, и активно се опитва да води диалог със заинтересованите страни – правителство, институции, бизнес и граждани, и да инициира промени, подобряващи законодателната и регулаторната рамка при управлението на етажна собственост. „Надявам се конгресът да се превърне в традиционна своеобразна платформа за обмяна на опит и знания, благодарение на която да се изгради устойчива бизнес среда за развитието на професионалното управление на етажна собственост в България”, споделя г-н Понте.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: