pixel

Катар се отказа от 4 от 12-те планирани стандиона със соларно захранване

katar

Катар планира да похарчи около 200 милиарда щатски долара, за да се подготви за стотиците хиляди фенове, които се очаква да дойдат за Световната купа 2022 – бройка, която изглежда като да е с четири стадиона повече от това, което емирството може да си позволи.

В първоначалната си оферта пред FIFA Катар обеща да построи девет нови стадиона и да напрaви ремонт на други три, за да се осигури достатъчно пространство за едно от най-популярните световни спортни събития. За стадионите бе казано, че ще бъдат изградени с най-модерните възможни технологии, включително соларно захранване за климaтичните системи, предвидени за охлаждане на интериора. Един от новите стадиони е проектиран от прословутото архитектурно студио Заха Хадид и се прочу с формата си, която на мнозина напомня за вагина.

Причините за решението да се откаже от 4 от стадионите засега не са ясни. Говори се, че непалсkите работници, ангажирани на строежите, работят в нечовешки условия, при слаба вентилация, пренаселени квартири и недостатъчна храна и вода. Миналата година „Гардиън“ писа, че средно по един човек на ден загива от сърдечен удар заради жега и изтощение. Дали тези информации имат нещо общо с причината, засега не е известно.

Ганим Ал Кувари, старши мениджър на комисията за организиране на проекта, обяви плановете на конференция в Доха вчера, според Bloomberg News, но не успя да посочи причина за решението.

Според Джон Сфакианакис, главен инвестиционен стратег в Масич – базирана в Рияд инвестиционна компания – заяви, че решението навярно е мотивирано от разходите. „Винаги има смисъл да се направи необходимото за намаляване на разходите и преразглеждане на капиталовите разходи за такива огромни проекти“.

Очаква се Катар да похарчи най-малко 34 милиарда щатски долара за железопътни и метро съоръжения, 7 милиарда долара за развитие на пристанищата, 12 милиарда долара на всяко летище, и 4 млрд. долара за стадионите. Последните навярно ще останат неизползваеми след спортното събитие, прогнозират анализаторите, и е много вероятно крайните разходи далеч да надхвърлят предварителните прогнози.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: