pixel

Къщата AIR – чешка идея за енергийно независим дом

she kushta1

Чешки екип бе отличен в престижното състезание „Соларен декатлон 2013“ на щатското министерство на енергетиката заради красивата, енергийно ефективна къщ „AIR“. Къщата е резултат от близо две години проектиране и прецизиране на постройката. Въпреки, че проектът е за Г-образна форма – нещо типично за много от съвременните жилища – тя е уникална. А това, което я отличава, е нейната „кожа“ от дървесни лайсни, които осигуряват сянка за интериора и в същото време й дават усещане за лекота и простор.

she kushta2

„AIR“ спечели оценка от 98 точки – от възможни 100.

Екипът, създал „AIR“, искал да сътвори дом, който да подчертава удоволствието от живота на открито, затова разработили семпъл интериор, допълван от широка палуба с място за готвене, градинарство, отдих, забавление и дори съхранение. Сравнително малкият размер на вътрешното пространство загатва и за традицията на минималните, социални жилища, типични за Чешката република.

she kushta3

Композицията на „AIR“ е от типа „къща в къщата“, където скромният вътрешен обем се компенсира от пищна екстериорна структура. Топлоизолацията на вътрешната „кожа“ е постигната с помощта на масивни дървесни плочи и естествени дървесни влакна. Втората кожата се състои от дървени летви, подредени хоризонтално. Тази втора „кожа“ защитава първата от слънцето и вятъра. Къщата сама си произвежда електричество и топла вода чрез фотоволтаични и слънчеви термални панели.

she kushta4

Всички енергийни нужди на „AIR“ се покриват от фотоволтаичните панели, разположени на покрива. Къщата е проектирана за естествена вентилация, но има и система за рекуперация, която свежда до минимум загубата на топлина за през зимата.

Битова гореща вода се осигурява от два слънчеви колектора на покрива. Топлината от колектора се пренася чрез специална антифризна соларна течност към интегриран резервоар за съхранение на топлина. Предвид климатичните условия на Централна Европа, слънчевата система може да покрие 50-60% от нуждите от топла вода през цялата година – от  100% през лятото до 10% през зимните месеци.

she kushta5

В периодите на недостиг на топла вода системата може да се подпомага от термопомпа тип „въздух-вода“.

Къщата има система засъбиране на сивата вода, която филтрира водата от дъждовете и от умивалниците и я използва за напояване на растенията. Малоструйни смесители се грижат за пестенето на вода.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: