pixel

Община Пловдив осъдена по 106 дела за дупки

dupki

105 535 лева е изплатила пловдивската община през 2014 г. по 106 дела за разбити автомобили в улични дупки. Въпреки това исковете срещу нея са намалели с една трета, сочи справката. За разноски е броила 32 178 лева, уточни шефът на правната дирекция Илиан Иванов, цитиран от „24 часа“.

Той изтъкна, че значително са смъкнати исковете от застрахователни компании спрямо градската управа. През 2013 г. делата били 162, а платените щети са в размер на 147 000 лева.

Отделно съдът е постановил на застрахователи да внесат в общината 5215 лева, тъй като ищците не са могли да докажат претенциите си по 16 дела.

Чувствителното намаляване на изпълнителните листове срещу община Пловдив се дължало на ремонтираните улици. „През последните години реконструирахме почти всички възлови булеварди“, коментира кметът Иван Тотев.

Той обясни, че колите обикновено се повреждали, когато се движат с висока скорост и попаднат в яма. „Повечето възлови улици в Пловдив вече били преасфалтирани. А онези, по които има процепи, сме ги фугирали с асфалт, за да предотвратим разбиването им“, допълни градоначалникът.

Според него когато се появяла в настилката дупка, местната власт своевременно реагирала.

„Вътрешнокварталните улици също са в добро състояние. Някои от тях имат дупки, но там шофьорите са по-внимателни и карат с по-малка скорост“, изтъкна той.

Всяка година районните кметства извършвали ремонти на стойност между 2 и 2,5 млн. лева.

Дори има заделени средства през зимата за аварийни кърпежи. Район „Централен“ например разполага с 20 000 лева за неотложни ремонти.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: