pixel

US милионер спаси и стар хотел в Търново

хотел

Източник: trud.bg

Тексаският милионер Едмънд Бек купи втора уникална къща във Велико Търново – бившия хотел “Цар Борис III”, и с това я спаси от разрушение.

Емблематичната постройка е на живописната улица “Опълченска”, също както и предишният закупен от Бек имот – Хана на Хаджи Николи, който е паметник на културата от национално значение.

80-годишният американец купи бившия хотел чрез българската си фирма “Булбек” на търг за около 200 000 лв.Това потвърди в сряда пред “Труд” прокуристът на фирмата Любомир Марков. Имотът от години е необитаем и се руши. Той се превърна в убежище на клошари и няколко пъти бе подпалван.

“Арх. Николай Георгиев, който изготви проекта за реконструкцията на Хана на Хаджи Николи, ще поеме реставрацията и на сградата на хотел “Цар Борис III”, каза Марков.

Чужденецът, който има бизнес с петрол, голф игрища и недвижими имоти, плати през 2006 г. над половин милион лева на наследниците на Хаджи Николи и вложи още 2 милиона лева за реставрация на сградата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: