pixel

Частичен мораториум ще пази от бутане незаконни къщи

незаконен строеж

Източник: trud.bg

Частичен мораториум върху премахването на незаконни строежи предлага депутатът от БСП Димчо Михалевски. Той ще се отнася само за жилища, и то ако са единствените за собствениците им. Това обясни пред “Труд” Михалевски, който е внесъл в петък в парламента предложение за мораториума.

Документът гласи, че временно се отлага изпълнението на заповеди за събаряне, издадени от ДНСК и влезли в сила с решение на съда, когато обектът е жилищен.

“Първоначално исках мораториумът да се отнася само за рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, тъй като навремето при социализма държавата е постъпила несправедливо с рибарите. Тя им е дала възможност да си издигнат къщи в определена местност, но без да им даде документи”, каза Михалевски.

Юристи обаче го посъветвали да разшири категорията, защото Брюксел не би позволил да се дават законови привилегии само на дадена група хора.

Според депутата има доста случаи, главно по селата, при които ДНСК се е престарала. Например често се случвало към къща, построена преди десетилетия и с отдавна загубени книжа, собственикът да построи и обор, който е незаконен. Но строителният контрол в такива случаи издавал заповед за събаряне и на къщата, като имало случаи съдът да потвърди такива заповеди.

Докато трае мораториумът, ще се променят Законът за устройство на територията и Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, така че подобни случаи да се решат по-справедливо, каза Михалевски.

Депутатът от ДПС Янко Янков, който в миналия парламент бе член на регионалната комисия, обаче посочи, че и сега в закона има категория “търпимост” за строежи, които не са били узаконени навреме и спорните случаи могат спокойно да минат в тази графа, без да е нужен мораториум.

На същото мнение е и Любен Татарски от ГЕРБ, който оглавяваше регионалната комисия в предния парламент.

Кой ще има полза

Според регистъра на ДНСК за незаконното строителство в момента има 2113 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи, които все още не са изпълнени. Част от тях са много стари, като рекордът е заповед от 1999 г., за чието изпълнение в момента се търси външна фирма.

Рибарските селища по Черноморието са двайсетина, но само за бургаското Ченгене скеле са издадени 204 заповеди за събаряне на постройки, от които са изпълнени 77.

Юристи обърнаха внимание, че ако мораториумът ще е за единствено жилище, той ще обхване и ромските гета, където рядко има законни постройки. ДНСК обаче избягва да прави проверки на такива места и рядко се стига до премахване.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: