pixel

Два са вариантите за ”Южен поток” при Паша дере

южен поток

Морският газопровод от проекта „Южен поток“ ще прекоси Черно море и ще излезе на сушата в района на Паша дере край Варна, съобщиха от компанията „Южен поток“. Има две алтернативи за пресичане на плажа.

В процеса на подготовка на доклада за ОВОС се разглеждат две алтернативи за пресичане на плажа – прокопаване на траншея през плажа, полагане на тръбите и възстановяване на плажа в първоначалния му вид или полагане на тръбите в тунели с неголям диаметър, прокопани в земята под плажа.

Вторият вариант е по-сложен и по-скъп, но тръбите ще се положат на по-голяма дълбочина.

Осъзнаваме значението на плажа Паша дере и обръщаме повишено внимание към този район при работата ни, заявява д-р Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на компанията, цитиран от пресцентъра на компанията.

Плажът Паша дере няма да пострада, защото тръбата няма да се вижда на повърхността на водата, коментира наскоро Аксютин и в интервю за „Преса“.

От ДСБ пък обявиха, че ще започнат подготовка за местен референдум за „Южен поток“.

Проектът  „Южен поток“ предвижда да бъде изцяло финансиран от руската  страна, а БЕХ да връща парите за сметка на транзитните плащания, които започват от 1,7 долара за 1000 куб.м. газ на 100 км – два пъти по-евтин транзит, отколкото през Украйна.  По тази схема изплащането на българското участие би отнело 15 години.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: