pixel

„Градина край залива“ спечели и наградата Любеткин 2013

Градина край залива

Наградата на RIBA Любеткин 2013 за най-добра нова международна сграда бе грабната от Wilkinson Eyre и Grant Associates за техните консервационни „оранжерии“ в „Градина край залива“ в Сингапур. Става дума за същите градини, които спечелиха приза „сграда на годината“ на Архитектурен фестивал 2012. Как най-големите в света оранжерии с контролиран климат успяват да бъдат въглеродно позитивни въпреки нуждата от създаване на хладен микро-климат в рамките на тропическия климат Сингапур?

Сингапур

Говорейки за уникалния проект, президентът на RIBA Стивън Ходър подчерта, че „охлаждането на растенията в субтропичния климат е по-малко енергийно ефективно от поддържането на топлолюбиви растения в умерен климат. Но тук те са създали оранжерии, обхващащи два хектара, които са въглеродно позитивни“.

Две извити стъклени конструкции, „Цветната градина“ и „Облачната гора“, де факто представляват противоположни по характер екосистеми, като едната парниковa система има средиземноморски климат, а другата съдържа 35-метрова „планина“ с водопад, каскадно вертикално озеленяване и алеи през дърветата. И двете изследват връзката между хора и растения и подчертават как изменението на климата и унищожаването на тропическите гори заплашват биологичното разнообразие на Земята.

Стивън Ходър

Нискоемисийно стъкло позволява 64% от наличнатата светлина да навлиза в парниците, но само 38% от съответното слънчево затопляне прониква през него. Куполите използват естествена вентилация, а близките слънчеви дървета експулсират горещ въздух и генерират топла вода и електричество за целия комплекс. Дъждовната вода се събира от стъклен покрив, съхранява се и се използва за напояване. Котел на биомаса осигурява топлина и електричество изцяло от зелени отпадъци от парка.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: