pixel

Къща с тавани и стени от трева

DR Horton

Фирмата DR Horton от Северна Каролина е започнала строителството на жилищна сграда, в която са използвани строителни материали от местното студио Plantd, включително панели, изработени от компресирани многогодишни треви. Те са направени чрез компресиране на големи количества бързорастящи треви и могат да заменят традиционните материали, използвани за стени и тавани.

Строителната компания е започнала да използва продукта в поредица от къщи в Северна Каролина, където според Plantd панелите веднага заместват стандартните ориентирани плоскости (OSB) и шперплата.

DR Horton

Plantd отглежда и събира собствена трева и конструира собствени производствени машини, всяка от които може да произвежда по един панел в минута. В момента компанията работи върху ново, изцяло електрическо съоръжение с 50 производствени линии, планирани да влязат в експлоатация през следващите няколко години.

За производството на един от стандартните панели с размери 1,2 на 2,4 метра се използва около 22,6 кг трева, която се прекарва през машини и се свързва чрез налягане и топлина.

DR Horton

Макар че е трудно да се направи оценка поради различията в размерите на дърветата и добива на дървесина, компанията изчислява, че нейните панели могат да заменят материала от 16 до 17 дървета при къща, като използва около 175 панела за стени и покриви. Plantd също така заяви, че работи с тютюнопроизводители в южните части на САЩ, които „се интересуват от преминаване към култура, която е по-устойчива от екологична и икономическа гледна точка“.

Снимки: DR Horton

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: