pixel

Подземна магистрала край Стоунхендж се строи, въпреки критиките от ЮНЕСКО

National highways

Тунелът ще намали често задръстения трафик по A303 и ще струва 2,2 милиарда долара.

Въпреки силната съпротива на археолози и групи, свързани със защитата на историческото наследство и ландшафта, британското правителство одобри изграждането на подземната магистрала край Стоунхендж, необходима за намаляване на задръстванията по магистрала А303 между югоизточната и югозападната част на страната.

National highways

През 2021 г. ЮНЕСКО изразява загриженост за развитието на проекта поради въздействието му върху Стоунхендж, Ейвбъри и свързаните с тях обекти. Комплексът Стоунхендж е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство и всеки проект в съседство или в близост до него подлежи на внимателна оценка от ЮНЕСКО, за да се гарантира защитата на неговото историческо и културно значение. ЮНЕСКО изрази особена загриженост относно възможните отрицателни въздействия върху ландшафта, археологическите характеристики и цялостното състояние на обекта, като осъди сегашния вид на проекта и дори заплаши да премахне Стоунхендж от списъка си, но не успя да спре процеса на одобрение.

Снимки: National highways

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: