pixel

Къща от дърво и слама в Лавено-Момбело

Casa di Legno e Paglia

Историческият град Лавено-Момбело с почти 9000 жители се намира на езерото Маджоре в Ломбардия. Тук миланското архитектурно бюро Studio Albori е планирало малка къща в криволичещия център на града, която е построена от дърво, слама, вар и повторно използвани компоненти. Casa di Legno e Paglia (Къщата от дърво и слама) е пример за устойчива архитектура и в същото време остава почит към историята на региона.

Лавено-Момбело има километрова крайбрежна алея на единственото естествено пристанище на езерото. Пристанището го превръща в сцена на борбите за независимост и национално единство в Италия през първата половина на 19 век. От града се открива гледка към средната част на езерото Маджоре, към Алпите и към масива Монте Роза.

Casa di Legno e Paglia

Новата сграда се вписва в историческия контекст на малкия град, като приема очертанията на къщата, която преди това е била на това място, но с няколко разлики. Имотът е с размери само 57 квадратни метра, с обща разгъната площ от 85 квадратни метра. Плановете на трите етажа са разделени на две части: в сенчестата част до съседната къща се помещават стълбите, баните и малък таван. В другата половина са двете основни помещения. Удълженият, тесен балкон също включва местни архитектурни елементи, както и скосеният покрив и сравнително малките прозорци с капаци за защита от слънцето. На покрива има соларни панели, обърнати към слънцето и езерото.

Фундаментът се състои от метални габиони, пълни с камъни, което е по-екологична техника за фундиране в сравнение с бетонните фундаменти. Носещата конструкция е изработена от лиственица от Пиемонт. В дървената рамка са поставени бали слама с размери 46 x 36 x 100 cм. Сламата е натъпкана и в ъглите и други труднодостъпни места. Вътрешните стени от дъски са запълнени с конопена изолация.

Casa di Legno e Paglia

Три от фасадите са измазани с вар, оставяйки видима дървената конструкция. В северозападната фасада пък са показани тухлите от старата сграда, обработени с подходящ огнезащитен препарат. В духа на кръговата икономика проектантите са използвали повторно и много други компоненти и рециклирани материали. Външните и вътрешните рамки на прозорците и вратите, керемидите, парапетите, портите, решетките и камъните на малката градина – всички те произхождат от предишната сграда, от други разрушени постройки или от местни депа за скрап.

Снимки: Luca Bosco

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: