pixel

„Канев център” отвори врати

канев център

„Канев център“ отвори днес врати в Русенския университет. Построяването на комплекса реализира идеята на канадския строителен магнат с русенски корен Игнат Канев да остави след себе си нещо стойностно, трайно и полезно за града, висшето училище и региона. На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, както и предшественикът му Георги Първанов.

Магнатът обяви  през ноември миналата година, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на центъра. Общата сума за реализацията на комплекса е 4 млн. лева, уточниха от Русенския университет.

зала

„Все още си задавам въпроса  колко различен би бил животът ми, ако имах академична подготовка, и това е причината, поради която аз искам да помагам на младите хора да получат възможност да учат и да се образоват – възможност, която аз нямах“, каза днес в русенското висше училище магнатът Канев. Той допълни, че „Канев център“ е неговият начин да засади символично дърво в земята на Отечеството. „Бих искал този център да напомня на всички сънародници, живеещи в чужбина, никога да не забравяме откъде сме тръгнали“, каза още предприемачът.

Стремя се да подпомагам младежите да реализират своя потенциал, да станат високообразовани специалисти и лидери – и още по-важно – да бъдат добри българи.

Първата копка на бъдещия „Канев център Русенски университет“ беше направена на 13 март тази година От участвалите в конкурса три идейни проекта на комплекса – два от русенски фирми и един от германска, предприемачът Игнат Канев и екипът на университета са избрали проекта на „Нордплан“ ООД, изготвен от колектив с ръководител арх. Цвети Русинов.

русенски университет

Двуетажният комплекс разполага с полифункционална зала с 800 места, сцена с площ 120 кв. м и аванс-сцена с обслужващи пространства към нея. 482 от местата са разположени амфитеатрално в трибуни и две ложи. Останалите са на равен под. При нужда фоайето и залата могат да се обединяват в общо пространство. Фоайето е с кафе-бар и гардероб, към него е предвиден ресторант със 120 места. Подходът към фоайето, с асансьор за осигуряване на достъпна среда, е от ул. „Студентска“.

На втория етаж са разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, зала за пресконференции. Оборудването е с модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод. Комплексът ще служи за провеждане както на университетски, така и на градски, национални и международни форуми. В него ще могат да се организират семинари, конференции, симпозиуми, конгреси, тържества и церемонии, трудови и кандидатстудентски борси, олимпиади, изложби и изложения, фестивали. Ще могат да се правят сценични постановки и да се изнасят концерти.

Източник: dnevnik.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: