pixel

Стадионът, който ще донесе 20 милиарда евро на Рим (ВИДЕО)

steladellaroma

Един от най-амбициозните градски проекти, които Рим и Италия някога са виждали. По този начин специалисти от римския университет „Ла Сапиенца“ описват новия стадион на футболния Рома – „Стадио дела Рома“.

Ново проучване сочи, че финансовите дивиденти за италианската столица през следващото десетилетие ще са в размер на 20 млрд. EUR.

Икономическите позитиви за града ще бъдат значителни. Модерният стадион ще бъде построен в квартала Тор ди Вале, а около него ще бъдат изградени и тренировъчни игрища, бизнес комплекси и паркове.

Началото на строежа на красивия стадион, който заимства формата на Колизеума, беше отложено заради получаване на разрешителни документи, но се очаква през лятото на 2019 г. да бъде открит.
Освен тифозите на Рома, поводи за радост имат и всички римляни. Хиляди работници ще бъдат наети, което ще понижи и нивото на безработица в столицата и региона. Градоначалниците ще получат значителна сума и от данъци. Когато бъде открит, между 15 000 и 20 000 ще работят на стадиона и в прилежащите комплекси и бизнес сгради. От футболния клуб Рома обещават, че целият комплекс ще бъде еко и зелен.

Нека надникнем и в самия стадион – капацитетът му ще е за 52 500 души. В момента „римските вълци“ делят „Стадио Олимпико“ с градския си съперник Лацио. Новият стадион ще бъде собственост и ползван само от Рома. На него няма да има и лекоатлетическа писта и ще бъде в „английски тип“ – трибуните ще са до самия терен. От Рома обещават невероятно изживяване за всеки един привърженик. Дори най-отдалеченото място на трибуните ще бъде на едва 11.7 метра от терена.

„Стадио дела Рома“ ще разполага с 21 асансьора, и общо 938 тоалетни – 366 дамски и 572 мъжки. Освен футболни срещи, ще може да приема и различни концерти, съобщават fakti.bg.

Дизайнът му е смесица между богатата културна история на Рим и иновативните технологии.„Стадио дела Рома“ ще бъде на 20 минути от летището „Фиумичино“ и на толкова от централните точки на столицата.

Футболната инфраструктура е основният проблем на италианските клубове през последните десетилетия. Към този момент единствено Ювентус разполага с модерен стадион, следващ тенденциите на тези в другите европейски страни. Тимът от Торино си построи по-малък (в сравнение с предишния) стадион, но изключително модерен, без лекоатлетическа писта, и вече черпи дивидентите от това.

Американските собственици на Рома, водени от милиардера Джеймс Палота, се надяват да скъсят разликата между римския отбор и топ тимовете на Стария континент. Изграждането на собствен стадион е първата стъпка в тази посока.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: