pixel

Как да полагаме плочки върху основи с дървено покритие?

вебер

Източник: weber

Подовете на някои стари сгради са изпълнени с гредоред, а не с бетонна плоча. Дървените покрития са положени върху скари, които с времето се измятат или изгниват. Това води до нестабилна основа, неподходяща за полагане на керамични покрития. Изпълнението на дебела циментова замазка върху гредоред е трудоемък и скъп процес. Най-често срещаните проблеми при полагане на керамични покрития върху стара и нестабилна дървена основа са:

Водата от лепилото измята дървесината

лепене

Лепилата на циментова основа съдържат вода, която попива в дървесината. Това води до раздуването й и плочките се отлепят. Циментът има много слаба адхезия към дървени повърхности.

Циментовите лепила са нееластични

Стандартните лепила на циментова основа не запазват еластичност след втвърдяване. Плочките се отлепят в резултат на термичните разширения и свивания на основата.

Фугите между дъските са податливи

Фугите между дъските улесняват тяхното движение една спрямо друга. Лепилата на циментова основа не могат да компенсират това движение. Резултатът е отлепване на плочките.

РЕШЕНИЕ!

За да постигнете здраво и дълготрайно покритие върху дървени основи:

  • Подгответе добре основата
  • Използвайте специални лепила и фугиращи смеси
  • Спазвайте точната технология на полагане

покритие

1. Проверете здравината на пода, равността му и състоянието на дървената основа. Скърцането на дъските при стъпване върху тях е сигурен признак, че подът не е достатъчно устойчив и дъските се движат една спрямо друга. Фиксирайте дъските с дървени клинчета. Запълнете фугите със силиконова паста. Ако продължават да скърцат, настелете върху тях плоскости от дървесни частици (ПДЧ) и ги фиксирайте с винтове за старото покритие.

2. Почистете основата от прах с прахосмукачка или влажна кърпа. Нанесете с бояджийски валяк weber.prim plus Грунд. Изчакайте между 1 и 5 часа пълното му изсъхване.

3. С маламашка нанесете по цялата основа лепило weber.col Екстра Флекс. По продължение на фугите между дъските опънете лента от стъкловлакнеста мрежа с широчина 20 cm. С лек натиск на маламашката вградете лентата в лепилния слой. При основа от паркет положете стъкловлакнестата мрежа по цялата повърхност на помещението. Застъпвайте с поне 10 cm две съседни парчета мрежа. Изчакайте минимум 24 часа за пълното изсъхване на лепилото.

4. Бихте могли да използвате и изключително еластичното лепило weber.xerm 843 F – клас C2 FTE S2, като с неговата помощ ще елиминирате етап 3 с полагането на армираща мрежа, както и ще постигнете готов резултат след 12 часа – готовност за фугиране.

5. Запълнете деформационните фуги между стените и плочките със силиконова паста. Изчакайте минимум 24 часа за пълното й изсъхване.

6. Фугирайте с weber.color Перфект. Изчакайте четири денонощия, докато лепилото се втвърди окончателно, преди да поставите мебелите и помещението да стане напълно годно за обитаване.

продукти

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: