pixel

Асансьорите и ескалаторите стават по-икономични

асансьори

Производителите им изместиха конкуренцията от сигурността към енергийната  ефективност и опазването на околната среда

Асансьорите и ескалаторите са станали неотменна част от урбанизирания свят. Отдавна осигуряват удобен достъп до съвременните сгради. Значението им на важно превозно средство се увеличава още повече заради нарастване на застаряващото население и необходимостта от социална интеграция на хората с увреждания. И точно заради тази тяхна важна функция към производители, доставчици и сервизи на асансьори и ескалатори се предявяват все по-големи изисквания. Освен да са сигурни обаче, те трябва да бъдат енергийно ефективни и да щадят природата.

Сгради с нулево потребление на енергия

В преработената Директива на ЕС за енергийните характеристики на сградите 2010/31/EU от 19/05/2010 е въведено изискването “сгради с почти нулево потребление на енергия” (nZEB – nearly Zero-Energy Buildings). То трябва да започне да се изпълнява след 2019 г. за обществени сгради и след 2021 г. за всички новопостроени здания.

Асансьорите, като неделима част от сградите със стъпала, и ескалаторите, като неотменна част от големите търговски и административни здания, а напоследък използвани и за придвижване на дълги разстояния по хоризонтални и насечени терени, също са включени в изискването за nZEB. Изчисления на Европейския институт по енергийните характеристики на сградите (BPIE) показват, че асансьорите и ескалаторите консумират до 10% от електроенергията на сградата.

Елайша ОтисАсансьорът на Елайша Отис

В действителност асансьорът е най-често използваното превозно средство в света и е важна част от строителната индустрия. Стартът на това съоръжение е даден още през 1854 година, когато американецът Елайша Отис създава безопасния асансьор, който не пада, ако въжето се скъса. Откритието е важно, защото дава много по-голяма увереност на хората, които до тогава са ползвали асансьорите само за товари.

Лидерите на пазара

След смъртта на Елайша Отис през 1861 г., неговите синове основават през 1867 г. компанията Otis, която и днес е сред световните лидери в индустрията за асансьори и ескалатори (E&E – elevator and escalator).

Американската компания оглави световния E&E пазар през 2011 г., последвана от финландската KONE, швейцарската Schindler и германската ThyssenKrupp Еlevators. На тези четири топ компании принадлежат повече от половината от световните продажби на E&E пазара. Непосредствено след тях са японските гиганти –Mitsubishi Electric, Hitachi и Toshiba Elevators.

При новите изисквания за съкращаване на енергийните разходи битката се пренася на полето на иновациите, от които зависи появата на нови продукти от висок клас за енергийна ефективност, занижени разходи за поддръжка, по-продължителна гаранция и използване на материали, които щадят околната среда. Постигането на тези изисквания дава на фирмите възможност за растеж на пазара.

Пазарните сегменти

В момента (E&E) пазарът е съсредоточен в три основни сегмента – нови инсталации, поддръжка и модернизация на съществуващите съоръжения. След забавянето през 2009 и началото на 2010 г. асансьорно-ескалаторната индустрия отчита силен ръст през 2011 г., заради нарастването на строителните дейности, урбанизацията и подобряване на икономиките на държавите най-вече в Азия, Близкия Изток и Южна Америка. Силно привлекателни за производителите стават развиващите се пазари на Китай и Индия, Обединените арабски емирства, Бразилия и Аржентина. Европа и САЩ, които преди кризата бяха най-големите пазари за ескалатори и асансьори, вече отстъпват, макар че през 2012 г. регистрират минимален растеж по отношение на новите инсталации. Според оценки на четирите топ производители растежът на E&E пазарите в Европа и САЩ ще става все по-зависим от услугите, тъй като завишените изисквания за безопасност и свиването на сградното строителство ще пренасочват ресурси за модернизация на съществуващите съоръжения.

За първи път през последните шест години, броят на завършените и предадени за експлоатация високи сгради по целия свят е намалял през 2012 г., като последица от световната финансова криза от 2008/2009 година. Оценката е на специализираното списание Elevator World. Само 66 сгради, които са по-високи от 200 метра, са завършени през 2012 г., докато в предходната 2011 г. те са били 82. Някои от обектите, които е трябвало да бъдат предадени за експлоатация през миналата година, ще бъдат завършени през 2013 г. и 2014 г. За двете години екипът на Elevator World очаква ръст в този строителен сегмент.

Конкуренцията става безмилостна

От началото на икономическата криза се наблюдава бързо нарастване на конкуренцията между производителите на асансьори и ескалатори. Това доведе до намаляване на общата цена на тези съоръжения. Следователно, налице е ценова война между играчите на пазара. Оценката е на базираната в Лондон анализаторска компания TechNavio, от която твърдят, че с напредването на технологиите, разходите за изработването на среден клас асансьори и ескалатори ще намаляват. Това означава, че производители и продавачи ще се фокусират върху икономически изгодни цени, за сметка на по-ниски печалби, за да запазят и дори да повишат пазарните си позиции.

Анализаторите от TechNavio прогнозират световният E&E пазар да расте с 5,57% през периода 2011-2015 г. най-вече заради Китай и Индия в Азия, някои арабски страни и Бразилия и Аржентина в Южна Америка. Приносът на Европа и САЩ в този ръст ще бъде минимален. Един от ключовите фактори, който ще допринесе за растежа на E&E пазара, е нарасналата необходимост от удобно движение на застаряващото население и специалното внимание към хората с увреждания. Високите разходи за производство на асансьори и ескалатори, които се получаваха от стремежа за повишаване на тяхната скорост, ще бъдат ограничени за сметка на скоростта, което може да бъде съществено предизвикателство за растежа на E&E пазар.

Първи влизат в час най-големите

Около половината от населението на света днес живее в градовете, но според прогнози на ООН до 2050 година те ще достигнат 70% от всички хора на Земята. Последните проучвания показват, че в градските агломерации потреблението на енергия достига между 60% и 80% от общото потребление и се отделя около 75% световния въглероден диоксид (CO2). Затова и мерките за насърчаване на енергийната ефективност в сградите, вкл. и чрез въвеждане на „зелени“ асансьори, придобива все по-голямо значение.

Първи влязоха в час най-големите производители, които благодарение на огромните си инвестиции за иновации, бързо подобриха енергийната ефективност в цялата си продуктова гама. Приоритетно се използват материали, които имат по-малко въздействие върху околната среда и може да се изхвърлят по екологично съобразен начин. Развитието на много по-леки компоненти е довело до допълнително спестяване на енергия.

Otis: От Айфеловата кула до небостъргачите в Китай

OtisАсансьорите от системата Gen2 на Otis са до 50% енергийно-ефективни в сравнение с конвенционалните технологии. Плоските стоманени ремъци, покрити с полиуретан, и безредукторните двигатели, които не изискват допълнително смазване, са изключително благоприятни за околната среда.

Базираната във Фармингтън, Кънектикът, САЩ, компания Otis, чиито асансьори возят посетителите на Айфеловата кула, обмисля да разкрие първия си завод за енергийно ефективните си съоръжения от системата Gen2 в Югоизточна Азия, за да се включи на един пазар, който може да изпревари Западноевропейския до края на десетилетието. Това съобщи в края на миналия месец президентът на компанията Педро Баранда в интервю за агенция Bloomberg в Сингапур.

Той прогнозира продажбите в световен мащаб на компанията да достигнат между $12 млрд. и $12,5 млрд. през тази година. Почти половината от тях се очакват от Азиатско-Тихоокеанския регион. Най-много поръчки вече са получени от Китай, където ще бъдат построени около 60% от всички високи сгради в света.

За този пазар Otis разработва нови технологии за асансьори, които ще спестят енергия и ще увеличат тяхната ефективност, обяснява г-н Баранда. Компанията вече предлага модели, които могат да се захранват и с батерии, за да работят и когато временно прекъсне електрозахранването.

KONE: Инвестициите в научни изследвания и иновации достигат 86 млн. евро

KONEНовите асансьори KONE MonoSpace са с до 35% по-енергийно ефективни от предишните съоръжения на финландската компания

Финландската компания KONE, която е оборудвала с асансьори небостъргача с часовника на върха в Мека, е реализирала 35% от продажбите си през 2012 г. в Азиатско-Тихоокеанския регион, съобщи Bloomberg, като цитира източник от компанията.

Миналата година бяха въведени на пазара новите модели асансьори, които са 35% по-ефективни в сравнение с вече постигнатите високи нива на енергийна ефективност още през 2010 година. Днес европейските асансьори KONE консумират над 70% по-малко енергия, азиатски – над 60% по-малко, а американските – около 40% по-малко, отколкото през 2008 година.

Всичко това се постига с иновации и научно-развойна дейност, в която компанията инвестира през 2011 г. 86.1 млн. евро, а тази сума представлява 1.6% от нетните продажби.

Schindler: Асансьори произвеждат енергия за сградата

Schindler 3300Най-новата продуктова линия Schindler 3300

За швейцарската компания Schindler основната иновативна цел е да се разработват за пазара такива устройства за асансьори, които не само да пестят, но и да регенерират енергията, която да се връща обратно в електрическата мрежа на сградата. Това води и до намаляване на отделяната топлина, а по този начин значително намалява и енергията за охлаждане на асансьора, пише в последния годишен доклад на компанията.

Това е ефективно решение се съчетава с интелигентен контрол. Например, когато асансьорът не се движи, се изключват осветлението и вентилацията, и автоматично се включват, когато влезе в режим на движение. Като краен резултат енергийната ефективност на най-новата продуктова линия Schindler 3300 се увеличава с до 42% в сравнение с предишните модели, а вредното екологично въздействие намалява с до 50% по време на целия жизнен цикъл на Schindler 3300.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: