pixel

В Европа построили офиси за 56 млрд. евро

офиси

Източник: trud.bg

През 2012 г. в Европа са били инвестирани 56,7 млрд. евро за построяването или реновирането на офис сгради. Това означава спад от 7% в сравнение с предната година, се посочва в доклад на “Колиърс интернешънъл” за състоянието на този пазар.

Двете най-големи сделки за офис сгради на Стария континент са закупуването на централата на Креди Сюис в Цюрих от норвежката Ен Би Ай Ем за $1,08 млрд., както и продажбата на сградата на същата банка в Лондон на Катарския държавен инвестиционен фонд за $517 млн.

Икономическата стагнация е продължила да задържа цените на наемите в този сектор от имотния пазар, се посочва в доклада. Увеличение е регистрирано в Дюселдорф, Мюнхен, Москва, Осло и Лион. Намаление се отчита в столици на държави, силно засегнати от кризата, като Мадрид и Лисабон.

Прогнозата на “Колиърс” за наемите през 2013 г. гласи, че поскъпване може да се случи само в някои немски градове и в норвежката столица Осло, и то за първокласните сгради. Спад очаква офисните наеми в градовете, силно засегнати от кризата, като примерите на “Колиръс” са предимно от южната част на континента. Авторите смятат също, че спад на наемите може да има и в градове, в които предлагането на офис площи е твърде голямо, като например Варшава и Женева.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: