pixel

Строителството ще може да се наблюдава в реално време

Струма

Строителството на големите инфраструктурни обекти ще може да се наблюдава в реално време по интернет. Началото ще бъде поставено с електронното досие на отсечката от Дупница до Благоевград на магистрала “Струма”. До дни за това трябва да бъде подписано споразумението между Камарата на строителите, агенция “Пътна инфраструктура” и “Главболгарстрой”, които са водещ партньор в обединението, което ще строи лота. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното строителство Екатерина Захариева.

Като възложител на проекта е редно е-досието да бъде достъпно през сайта на АПИ, но няма да възразим да бъде и на Камарата на строителите, която предложи идеята, каза Захариева.

Идеята е, в него да има информация за всеки един етап от изграждането на обектите – от началото на строежа до въвеждането му в експлоатация с т.нар. акт 16. Ако не може строителството да се наблюдава в реално време, то тогава ще има снимков материал, каза Екатерина Михайлова.

След магистрала “Струма” такова електронно досие ще се направи и за един воден проект и така постепенно всички големи инфраструктурни проекти ще имат е-досиета.

Нагледно идеята е както в момента за водния цикъл на Габрово се качва цялата информация на специален сайт, където може да се проследи ходът на строителството, така да има за всички строителни обекти събрани на едно място, каза министърът по информационните технологии Роман Василев.

Магистрала “Тракия” също има интернет страница, но на нея не се качват всички решения, така както е за водния цикъл на Габрово например. За “Тракия” бяхме заложили такова изискване в мерките за публичност, заради големия обществен интерес. Докато за магистралите “Марица” и “Струма” няма такова изискване, обясниха от АПИ.

В момента системата ИСУН предлага съкратен вариант на е-досие на всеки един проект изпълняван с европейски средства. За следващия програмен период 2014-2020 е заложено нейното надграждане, една от идеите бе това да стане с разширяване на информацията за отделните фази от изпълнението на един проект.

Електронните обществени поръчки ще станат факт до една година, прогнозира Екатерина Захариева. В момента с помощта на Европейската инвестиционна банка се разработват правилата за е-търгове. Очакваният ефект от тях е намаляване на административните разходи и корупцията.

Регионалното министерство пуска четири е-услуги

Амбицията на служебният кабинет е всяка седмица да стартират определени е-услуги, каза Роман Василев.

Миналата седмица бяха представени първите 5 от общо 50 е-услуги, които ще предлага Столичната община на гражданите и бизнеса евентуално от юни.

Тази седмица бяха представени нови четири, които ще предлага Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Както и при предишния път и сега те все още се тестват и не са достъпни, като очакванията са да станат такива след месец.

Едната е-услуга е за издаване на разрешения за оценяване на съответствието на строителни продукти и за разрешения за издаване на технически одобрения. Това е една от най-търсените услуги от фирмите към МРРБ като за 2012 г. са издадени над 1100 такива разрешения за 33 групи строителни продукти.

Електронно ще може да се одобряват технически и работни инвестиционни проекти за обекти на техническата инфраструктура с обхват повече от една област и с национално значение. Издаването на разрешения за строеж на обекти на техническата инфраструктура също ще може да става по електронен път. Тези две услуги са свързани с най-много документи. Само от разходите за хартия фирмите ще се пестят по около 2000 – 3000 лв. за една поръчка, пресметна Екатерина Захариева.

Последната е-услуга е за издаване на предварително разрешение за строеж в свлачищни райони и вписването му в регистър. За тази услуга няма такса, ползва се от бизнеса и граждани и годишно се издават около 120 – 130 такива разрешения за строеж, каза Захариева.

За да ползвате е-услуги на МРРБ, задължително трябва да имате е-подпис.

За да няма пробойни със сигурността на информацията по електронен път, МРРБ е получило сертификат на системата за управление на качеството и информационната сигурност.

Електронен регистър за хотелите

Следващата седмица в Пловдив ще бъде даден стартът на електронния регистър на хотелите у нас, съобщи Роман Василев.

В него ще има информация за всички хотели, техните звезди, какви услуги предлагат, както и възможност да си резервираш on-line почивка или нощувка. Отделно се предвижда общината да сертифицира хотелите, като тази информация ще я има на сайта. По този начин се гарантира, че услугите които предлагат и категорията на хотела отговарят на истината. Така няма да има разочарование у потребителите, когато отидат на място и видят нещо различно от това в интернет, посочи Роман Василев.

Той допълни, че е-регистър на хотелите ще има и връзка с Националната агенция за приходите. Така данъчните ще могат да контролират заетостта в хотелите и дали към тях се подават реални данни, уточни Роман Василев.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: