Покриват музей за изящни изкуства с бетонни венчелистчета

arkansas-museum

Studio Gang проектира нагънат бетонен покрив за Музея за изящни изкуства „Арканзас“ в Литъл Рок, който се ремонтира в момента.

Американското архитектурно бюро и фирмата за ландшафтна архитектура Scape пуснаха снимки на покрива още преди очакваната дата на откриването на музея през май 2022 г.

arkansas-museum

След ремонта музеят ще се помещава на площ от 12 300 квадратни метра и ще бъде заобиколен от 11 акра озеленен обществен парк. Фасетираният покрив е направен от тънък бетон с ъглови гънки. Той обхваща поредица от павилиони с извити форми, които ще свързват съществуващите структури на обекта, след като бъдат реновирани и реконструирани. Новите сгради, покрити с нагънатия бетонен покрив, ще пресекат музейния комплекс, образувайки централна ос. Стойността на проекта е 142 милиона долара.

arkansas-museum

arkansas-museum

От Studio Gang споделят, че ще има реновирани галерии и пространства за представяне, разклоняващи се от нов път, наподобявайки стъбло на растение. В двата края бетонният покрив ще се разшири, за да оформи двата входа. На север, където музеят е обърнат към града, покривът ще се увие около вътрешен двор и ще оформи втората етажна зала с остъкляване от пода до тавана.

Studio Gang решава да възстанови оригиналната фасада от варовик в стил арт деко, дело на местния художник Бенджамин Д. Брантли. Входът със стъклени стени ще се отвори към тераса с ресторант и градини, озеленени от Scape. Засадени са 50 местни вида растения, подредени в градини с формата на венчелистчета, за да повторят дизайна на покрива.

arkansas-museum arkansas-museum

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: