pixel

Как да осигурим качествено фугиране?

Фугиращите смеси

Фугиращите смеси са част от системата за полагане на керамични покрития. Освен чисто естетическите си функции фугите предпазват покритията и поемат термалните движения в основата. Важно е фугиращата смес да бъде избрана според условията, на които ще е изложено покритието, и експлоатационните изисквания към помещението. Неправилният избор може да доведе до проблеми.

напукване

Напукване на фугата

Промяната на температурата води
до свиване и разширяване на
керамичното покритие.

Само фуги с висока остатъчна еластичност могат да поемат тези движения, без да се напукат.

Промяна на цвета

Честото почистване на керамичните
покрития с агресивни химикали влияе
върху цвета на фугата.

При нискокачествени фугиращи смеси
цветът избледнява с времето и става
податлив на зацапване.

Условия на експлоатация

При избора на фугиращи смеси трябва да се вземат предвид фактори като ширина на фугите, външна или вътрешна употреба, еластичност, устойчивост на химически вещества, антибактериална защита и др. Като общо правило минималната ширина на фугата трябва да е 2–3.

Слягане на сградата

Неизсъхнало лепило

Естествените процеси на слягане при
новите сгради изискват използването
на фугиращи смеси с висока
остатъчна еластичност.

При полагане на плочки върху
покрития с неизсъхнал лепилен
пласт избиват бели петна – изсоляване,
или ефлоресценция.

Фуги при басейни

Басейните изискват специални фугиращи
смеси, които да не допускат преминаването
на влага през фугите. Те трябва да са силно
еластични, за да устояват на водното налягане.

Фугиращите смеси за басейни не задържат
микроорганизми и не се повреждат при
почистването с химически вещества.

Мухъл и плесен

Във влажни и мокри помещения
трябва да се полагат само фугиращи
смеси с антибактериални свойства.

Обикновените фугиращи смеси са
податливи на мухъл и плесен.

почистване

1. Изчакайте пълното изсъхване на лепилото, преди да пристъпите към фугиране. Почистете добре фугите от избило лепило. Отстранете с четка, отвертка или друг подходящ инструмент всички несвързани частици. Порьозни плочки или камъни се импрегнират преди фугиране. Това ги предпазва от попадане на фуга в порите и нежелано оцветяване на лицето.

смесване

2. Смесете фугиращия материал с чиста вода, като спазвате указаното на опаковката съотношение. Стриктното съотношение вода – суха смес гарантира получаването на точния цвят. Разбъркайте с електрически миксер на бавни обороти до получаване на смес с равномерен цвят и състав.

времетраене

3. Оставете сместа да отлежи 5 min.
Разбъркайте отново и пристъпете
към фугиране. От време на време
пребърквайте, за да постигате
добър резултат при всяко
следващо фугиране.

фугираща смес

4. Фугиращата смес се полага с гумена маламашка или фугиращ шпахтел. Нанесете я открай докрай по цялата площ, докато запълните всички фуги. Работете с диагонални движения, за да постигнете равна повърхност и за да избегнете преразход на продукта. Нанесете фугиращата смес върху голяма площ. Уверете се, че фугиращият материал е проникнал в дълбочина във фугите, за да избегнете напукване или изронване.

лица на плочките

5. Изчакайте около 10 min след
нанасянето на фугиращата смес.

С влажна гъба почистете лицата
на плочките, като едновременно
без натиск оформяте фугите.

циментов филм

Изчакайте до засъхването на циментовия филм върху плочите и с мек парцал почистете лицата им.

7. Пълното изсъхване на фугите отнема около 24 часа (при температура от 5°С до 25°С). След това време керамичното покритие може да се използва.

Особеност:
При големи площи на керамични покрития или такива, подложени на голямо натоварване, се оставят дилатационни (разширителни) фуги, които да поемат с еластичността си натоварването и термичните разширения. На всеки 6–8 m се оставя деформационна фуга с широчина 8–10 mm. Такава фуга се оставя и на границата с покрития от различен материал. Дилатационните фуги могат да бъдат запълвани със санитарен силикон или оформяни със специалните профили, предлагани от Вебер.

Приготвяне на weber.xerm 848

В съда с компонент А се добавя компонентът Б и се смесва с помощта на машинна бъркалка. Размесването продължава до получаване на хомогенна маса (най-малко 2 min). В сместа не бива да попада вода. За да се втвърдят полепналите по опаковката остатъци от компонент Б, стените на празния съд се обливат с малко от материала. След това се пресипва обратно и се разбърква още веднъж. weber.xerm 848 се нанася на мястото за фугиране и се разпределя с помощта на маламашка за фугиране. Може да се нанася и с ръчен или пневматичен пистолет. Фугите предварително се почистват добре преди запълване. Може да се използва само за фугиране на непорьозни и гладки керамични материали, без пори по повърхността, тъй като цветните пигменти могат да проникнат в плочките. Задължително направете предварителна проба дали фугиращата смес променя цвета на керамичното покритие.

Сен-Гобен България

В България Saint-Gobain е представена от направленията Ecophon, Isover, Rigips, Weber и представителствата Glass, Formula и PAM. Компанията разполага с два завода на територията на страната и има 96 служители.

Прочетете също: