pixel

Как да облицоваме тераси и балкони с плочи?

вебер

Източник: Вебер

Най-често срещаните проблеми при облицоването на тераси и балкони са:

Неблагоприятни външни условия

плочки

Терасите и балконите са подложени на неблагоприятните атмосферни условия. Цикличната промяна на температурата причинява значителни механични деформации на настилката и основата под нея. Обикновените лепила не издържат на тези натоварвания и плочите се отлепват.

Водата прониква под плочките

Дъждовната вода и влагата проникват в кухините на неправилно положените плочки и при замръзване се разрушава покритието.

Образуват се локви

Настилката на балконите и терасите трябва да има поне 1° наклон за оттичане на водата. Ако този наклон не е предвиден, водата се задържа и с времето разрушава покритието.

Нестабилна основа

Големите по площ тераси са подложени на още по-голямо механично въздействие, тъй като основите често са нестабилни и изискват голяма еластичност на използваните за керамичните покрития строителни материали.

РЕШЕНИЕ!

Използвайте разработените да издържат на неблагоприятни външни условия продукти на weber. Спазвайте стриктно технологията на полагане. Това ще ви осигури дълготрайно покритие и ще ви спести разходи и време за ремонт на вече положените покрития.

замазка

1. Проверете внимателно основата. При необходимост направете замазка с поне 1° наклон за оттичане на водата.

2. В ъглите на терасите и балконите по хоризонтала и вертикала вградете хидроизолационни ленти weber.

3. Навлажнете основата с чиста вода. Ако основите са силно попивателни, с четка или валяк грундирайте с weber.prim 801. Изчакайте 1–2 часа за изсъхването му. При тераси с площ до 25 m2 нанесете с четка или бояджийски валяк непрекъснат слой weber.tec 824 или weber.tec Superflex D2. Изчакайте изсъхването на първия слой на хидроизолацията и нанесете втори непрекъснат слой перпендикулярно на първия. Общата дебелина на двата слоя трябва да е около 2 mm. При по-големи площи и голямо водно натоварване слоят може да достигне 4 mm.

4. Изчакайте 3 дни за пълното изсъхване на хидроизолациония слой. Нанесете лепилото на плътен и равномерен слой върху основата и гърба на плочките. Подходящи лепила са weber.col Флекс, weber.set Комфорт Флекс, weber.col Екстра Флекс и продуктите от серията weber.xerm. Плочката се притиска и приплъзва към точното й място, като въздухът се отстранява с гумен чук. При лепене на плочи с размери над 60 х 60 задължително използвайте weber.xerm 860 Blue Comfort и weber.xerm 860 F. Фугата трябва да бъде с минимална ширина 3 mm.

5. При големи балкони и тераси предвидете деформационна фуга с широчина 10 mm (не по-дълга от 8 m) на всеки 8 m от площта на керамичното покритие. Използвайте профилите за деформационни фуги на weber.

6, Изчакайте минимум 24 часа от полагането на плочките, преди да фугирате. Почистете добре празнините между плочките и пристъпете към фугиране с фугиращите смеси weber.color Перфект (фуги 2–20 mm), която има водоотблъскващи качества, или с епоксидните фуги weber.xerm 848, ако има специално изискване за силно устойчиви на химикали фугиращи смеси.

продукти

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: