pixel

Как да облицоваме фасади с по-големи по размер плочи?

вебер

Източник: Вебер

При облицоване на фасади все по-често се използват плочи с размер над 40 х 40 cm (площ над 1600 cm²). Изпълнението на фасади е свързано с голяма отговорност, тъй като случайно паднала плоча може да нарани преминаващ човек, да повреди спряло превозно средство или да нанесе големи щети.

Фасадите са подложени на термични

облицовки

Фасадните покрития са изложени на атмосферни влияния, на силно нагряване през деня и значително охлаждане нощем. Това означава непрекъснат процес на свиване и разширение. Много често тези резки промени водят до движение на водата от основата към повърхността на фасадната облицовка. Това от своя страна води до т.нар ефлоресценция – избиване на соли на повърхността на облицовката.


Фасадните облицовки са подложени постоянно на водно налягане

Ако за направата на фасадното покритие са използвани неподходящи продукти, водата и влагата проникват в лепилния слой. При отрицателни температури водата замръзва и ледът бързо разрушава облицовката, обикновено води до нежелани изцветявания и измятания в облицовката.

Ремонтите на фасада са скъпи и трудоемки

Ремонтирането на фасада, изпълнена с некачествени материали, е скъп и трудоемък процес. Допълнителна трудност е намирането на същия размер и вид плочи, необходими за ремонта.

РЕШЕНИЕ!

За да постигнете здрава и дълготрайна фасадна облицовка с плочи, спазвайте следното:

• Използвайте лепила и фугиращи смеси с висока остатъчна еластичност след втвърдяване. Те трябва да са студо- и водоустойчиви;
•  За залепяне на плочите полагайте лепилото не само върху основата, но и на плътен слой на гърба им. Уверете се, че под плочката не остават въздушни мехури и кухи пространства;
• Керамичните облицовки върху фасади на по-голяма височина следва да се укрепват и механично.

1. При новопостроени сгради изчакайте поне 3 месеца за стихване на естествените процеси на слягане. Проверете здравината на основата в дълбочина. Отстранете всички биещи на кухо участъци. Пукнатините, шуплите или неравностите с дълбочина над 5 mm запълнете и подравнете с weber.tec 933. Изчакайте пълното изсъхване на ремонтираните участъци. Почистете основата от циментов прах, мазни петна или други замърсявания.

2. Пригответе лепилото weber.col Екстра Флекс или подходящ продукт от серията weber.xerm, като стриктно спазвате указанията на опаковката. Нанесете го с назъбена маламашка върху основата и гърба на плочите, задължително с хоризонтални ребра.

3. За варовикови и клинкерни облицовки, които са склонни към осоляване и побеляване, използвайте трасови лепила от типа на weber.xerm 862 и weber.xerm 852. За гранитни облицовки, които са склонни към измятане и изцветяване, използвайне бързостягащи лепила с висока степен на кристализация weber.xerm 866 F и weber.xerm 860 F.

4. Между плочите оставете фуга с минимална широчина 5 mm. Тази фуга поема термичните разширения на облицовката. На всеки 50 m² площ предвидете околовръст деформационна фуга с широчина 10 mm. Деформационна фуга се оставя и по краищата на облицовката.

5. Изчакайте минимум 24 часа за пълното изсъхване и втвърдяване на лепипото, преди да се пристъпи към фугиране. Фугирайте фасадната облицовка с weber.color Перфект. Фугиращата смес е специално разработена за облицовки на открито, подложени на атмосферните влияния.

6. Запълнете деформационните фуги със силиконова паста.

продукти вебер

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: