pixel

Как да дюбелираме правилно?

дюбелиране

Топлоизолираните фасади на сградите са подложени на значителни натоварвания. Под въздействие на променящата се температура основата се свива или разширява. Силните ветрове, особено при високи сгради, също създават разрушителни напрежения. Тези фактори налагат топлоизолационните системи да бъдат допълнително укрепвани. Неправилно извършеното дюбелиране създава предпоставки за частично или цялостно разрушаване на топлоизолацията и намаляване на нейната ефективност.

Какъв е видът на материалите?

вебер

Топлоизолационните плочи от полистирол или минерална вата са силно паропропускливи. При силен вятър атмосферното налягане под топлоизолационните плочи е по-високо, отколкото над тях. Вследствие на този ефект на крилото върху топлоизолацията действа сила, която се стреми да откъсне платното

Какви са условията на експлоатация?

Технологията на допълнително укрепване зависи от условията на експлоатация. Анализирайте прецизно надморската височина на терена, височината на сградата, както и силата на ветровете в района. Ако схемата на укрепване не е съобразена с тези условия, има реален шанс механичното укрепване да не издържи на натоварването.

Какво е обемното тегло на материалите?

Топлоизолационните плочи от каменна вата и полистирол са с различно обемно тегло. При полагането на полистиролни плочи е допустимо те да се дюбелират с пластмасови дюбели. Поради по-високото тегло на каменната вата е задължително дюбелирането й с дюбели с метални пирони.

Каква е схемата на разполагане?

За здравото закрепяне на топлоизолационните платна има значение не само броят дюбели, но и тяхното разположение. Има няколко практически доказани схеми за разположение. Неспазването им повишава разхода на дюбели и намалява здравината на закрепване поради неравномерното им разпределение.

РЕШЕНИЕ!

Допълнителното механично укрепване на топлоизолационната система е задължително условие за дълготрайността й. Закрепването на плочите с дюбели е сравнително евтин и лесен за извършване процес. Спазвайте стриктно описаните схеми на разполагане, за да бъде закрепването ефективно и реално отговарящо на конкретните условия, в които се експлоатира сградата.

решение

1. Топлоизолационните плочи от стиропор се укрепват с дюбели с пластмасов пирон. Съобразете дължината на дюбелите с дебелината на топлоизолационната плоча и дебелината на лепилния слой.

ПРИМЕР: при 5 cm дебелина на полистиролните плочи, 1–3 cm дебелина на лепилния слой и минимална дълбочина на проникване на дюбела в стената 3 cm дължината на крепежните елементи трябва да е 12 cm.

2. Топлоизолационните плочи от каменна вата се укрепват с дюбели със стоманен пирон.

3. В зависимост от височината и локацията на сградата подберете подходящия брой дюбели.

Топлоизолационните плочи

4. При дюбелиране се уверете, че дюбелите здраво са захванати в основата. Дюбелирането трябва да става само върху участъци, под които има плътен лепилен слой. Примерна схема за закрепяне на дюбелите при плочи от полистирол или каменна вата:

монтиране

5. Монтирайте дюбелите така, че главите им да не стърчат над топлоизолацията. За целта, преди да ги поставите, направете фрезенк за главата на дюбела, а след като ги монтирате, запълнете отворите преди основния шпакловъчен слой. Така ще получите равномерна шпакловка без излишен разход на материал.

6. Използвайте полистиролни капачки, за да скриете главите на дюбелите при полистиролни плочи с дебелина над 8 cm. С фреза направете отвори с дълбочина 0,5–1 cm. Монтирайте дюбелите и върху тях поставете полистиролните капачки. Този процес ще ви спести шпакловъчна смес при заглаждането.

Източник: Вебер

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: