pixel

Тодор Батков строи нов квартал в Бургас

батков

Пет архитектурни варианта за изграждането на мащабния проект „Форос“ край квартал Крайморие в Бургас бяха откупени от основният инвеститор в проекта Тодор Батков, съобщи „Флагман“. Общата цена на проекта ще възлезе на близо 250 млн. лева.

Комисията, която трябваше да оцени идейните предложения за концепцията на „Града на мечтите“, не се спря над нито един от предложените 15 архитектурни варианта, но отличи пет от тях, които ще бъдат мултиплицирани в общия архитектурен проект за новия квартал на ривиерата на нос Форос.

„Не присъждаме първа награда, защото в нито една от проектните разработки, не са изпълнени поставените изисквания със заданието и не са отчетени на 100 % всички ограничители, но отличените проекти определено ни впечатлиха“, заяви арх. Веселина Илиева от комисията.

Инвеститорът Тодор Батков разясни, че от 2005 година до този момент нито за миг не е спирал работа по мащабната инвестиция. Вложени са 39 млн. евро, а до първа копка сумата ще нарасне до 45 млн. евро. Самото строителство по комплекса пък ще излезе минимум 200 млн. евро.

По думите му проектът можел да се реализира на четири етапа. Най-амбициозният срок е 4 години, а максималният – до 10 години. Тодор Батков поясни, че в проекта „Форос“ остава британската компания, откупила правото да изгради МОЛ в „Града на мечтите“. Договорът с нея можел и да бъде развален заради неспазване на клаузите му, но Тодор Батков нямало да прибегне до този вариант.

Според предварителните разчети там ще могат да живеят около 15 хил. души. „Това е един изцяло нов град“, обобщи инвеститорът.

„Много пъти при срещи с жителите на Крайморие, те ме питат защо кварталът изостава от Сарафово, въпреки доброто си разположение и голямата плажна ивица. Един такъв проект според мен ще навакса това изоставане и балансира добре територията на град Бургас“, заяви от своя страна кметът Димитър Николов.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: