pixel

Иванчева и Петрова са предпазвали София от крах на пазара на недвижимости

Иванчева и Петрова не зная дали съзнателно или несъзнателно, са предпазвали София от крах на пазара на недвижимости и спукване на балона, който постоянно се надува от несъобразени с търсенето проекти. Прочетете този тревожен анализ и дано разберете, че не винаги ”бездействието” води до отрицателни резултати. Докато едни строят, други губят. Цели квартали се превръщат в призраци. И това е ОК?

Така Илиан Василев анонсира анализа, публикуван в блога му, който той е направил във връзка със строежите в „Младост“.

Днес си мислих за големият „грях“ на Иванчева и Петрова, за това, че спирали апетита на строителите да построят големи и много сгради в Младост. Защото пречела на бизнеса, особено с недвижимите имоти. Ерго била против икономическото развитие на столицата.

Като човек, който още в първите години на професионалното си развитие се занимавах с недвижимости, мога още от сега да ви уверя . тези две жени, не зная дали съзнателно или несъзнателно, но са предпазили или поне отложили краха на пазара на недвижимости и спукване на имотния балон, който постоянно се надува от несъобразени с търсенето проекти на микса от корупция и пари…

Всеки в бизнеса ще ви каже, че в София все по-голяма част от новопостроените жилища вечер не светят или има много прозорци, които не светят. Защото апартаментите се купуват като инвестиция, без изобщо да има идея да намерят някога наемател или собственик. Все повече офисни и жилищни площи остават незаети, но бизнеса с кредитите и най-вече прането на пари през имотите върви. Ясно е, че икономическият цикъл премина пика си и ни чакат трудни времена.

Е, кажете, на този фон тези 60 огромни сгради, които ще се строят, докато Иванчева и Петрова са в затвора и бързат да им пуснат всякакви разрешителни, като поставят софиянци пред свършен фак, какъв ефект ще имат върху пазара на недвижими имоти?

Вероятно без да знаят – просто по силата на непазарните си рефлекси – да търсят градинки като ангажимент и така да забавят свръхапетите на кошмарните инвеститори, за да могат всички ангажирани в процеса, да се замислят върху тази колективна форма на лудост и алчност, та техните действия сега се оказват, че са били в посока задържане на изливането на пазара на нови стотици хиляди квадратни метри от площи, които ще го потопят пазара. В допълнение ще намалят цените на жилищата, на наемите, ще намалят оценките, съответно усложнят изплащането на ипотеки, – там където се ползват като обезпечение за кредити, и така ще увеличат проблемните кредити на банките.

Така е в живота – закона за непредвидените обстоятелства – къде го чукаш, къде се пука?! Свещ ще и палите, драги софиянци, на Иванчева и Петрова, че са успели да задържат безумните инвеститорски планове, много от които се движат от корупционните съюзи между банкери, строители и държавни служители в ущърб на пазара.

Не се чудете – ако до две години пазарът на недвижимости в София се срине.

Да се смятате за предупредени.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: