pixel

Ивайло Московски инспектира Дунав мост 2

дунав мост

Източник: vestnikstroitel.bg

Осемнайсет метра остават за да бъде свързан изцяло Дунав мост 2 от българския до румънския бряг. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на вчерашната инспекция на строителната площадка на моста. Общата дължина на съоръжението е 1791 метра.

„Към момента са завършени около 86% от строителните работи по съоръжението, а финансовото изпълнение на договора е 96%, каза министър Ивайло Московски. По думите му държавата е направила всичко необходимо, за да реши проблемите на изпълнителя и да гарантира финансирането на проекта. „Очаквам проектът да осигури нови инвестиции и да даде икономически тласък на този регион, както и да доведе до откриването на голям брой работни места за местното население“, каза министър Московски.

Очакваният трафик още през първата година от пускането в експлоатация е над 100 хил. превозни средства. „Нашата страна трябва да е готова за този трафик затова ние полагаме големи усилия за развитие на целия транспортен коридор“, каза Московски.

Вече е напълно завършена прилежащата инфраструктура на моста. В края на месец септември Инженерът на обекта издаде съответния сертификат за готовност за приемане на строителството и се пристъпи към работа на комисиите за изпитване и въвеждане на строежа в експлоатация. Прилежащата българска инфраструктура към новия мост на река Дунав при Видин – Калафат обхваща изграждането на четири пътни и четири железопътни надлеза по трасето на международен път Е79, построяване на 7 км и рехабилитация на 7 км жп линии, реконструкция на тяговата подстанция Видин и електрификация на железопътния участък към моста. Също така и модернизация на системите за жп сигнализация, телекомуникации и безопасност и изграждане на нова обща гранична товарна гара и ново здание за обслужване на пътниците в пътническа гара Видин.

Според БНТ Московски е заявил, че политически проблеми в Румъния бавят изграждането на българо-румънската компания за управление на Дунав мост 2.

Министърът обясни, че са направени няколко опита за срещи и кореспонденция с румънската страна, но отговорът до моменто е, че нямат мандат за водене на такъв тип преговори. За проблема е информирана и Европейската комисия. Желанието на балгарската страна е до края на годината да може да се преминава по втория мост на Дунав.

Министър Ивайло Московски – министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията: – Аз искренно съжалявам, ако изпаднем в ситуацията, в която да стане готово съоръжението, а да няма съвместна компания, която да го управлява. Но пак подчертавам, тук е изключително важно и колегите да разберат, че е много важна тази структура, за да започне веднага да се експлоатира. Аз твърдя, че от българска страна сме абсолютно готови.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: